Skip to main content

Οι εξαγωγές... θύμα της πιστοληπτικής κρίσης της Ελλάδας

Ακόμη και μακρόχρονοι συνεργάτες του εξωτερικού ζητούν πλέον πρόσθετες εξασφαλίσεις από τους Έλληνες συνεταίρους τους με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρ
Το «μάρμαρο» της έλλειψης εμπιστοσύνης που εκφράζεται προς τη χώρα μας από τις διεθνείς αγορές μέσω της επιδείνωσης της πιστοληπτικής μας ικανότητας έχει αρχίσει να «πληρώνει» το επιχειρείν, είτε πρόκειται για τον τομέα των εισαγωγών, είτε για εξαγωγές. Ακόμη και μακρόχρονοι συνεργάτες του εξωτερικού ζητούν πλέον πρόσθετες εξασφαλίσεις από τους Έλληνες συνεταίρους τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα βαρόμετρο της Palmos Analysis για το ΕΒΕΘ, ποσοστό 40% των επιχειρηματιών έχουν καταγράψει αλλαγή στην πιστωτική πολιτική των ξένων προμηθευτών. Σύμφωνα με όσους διαπίστωσαν αλλαγή συμπεριφοράς, οι ξένοι προμηθευτές δίνουν πλέον μειωμένους χρόνους πίστωσης (το κυρίαρχο πρόβλημα, με ποσοστό 56%), παρουσιάζουν αυξημένες απαιτήσεις σε μετρητά και εγγυήσεις (46% και 32% αντίστοιχα), απαιτούν μεγαλύτερες προκαταβολές (43%), υλοποιούν παραγγελίες μόνο τμηματικά (8%) και αρνούνται συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις (5%)

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλο αυξάνει δραματικά ο αριθμός όσων προσφεύγουν στη λύση του άρθρου 99, του νέου πτωχευτικού κώδικα.

«Για να κάνεις μια εξαγωγή, πρέπει πρώτα να εισάγεις την πρώτη ύλη και οι συνεργάτες εξωτερικού ζητούν τώρα επιπλέον καλύψεις, μεγαλύτερες προκαταβολές και μικρότερους χρόνους πληρωμών», τόνισε ο κ.Μπακατσέλος, κατά την παρουσίαση του τμήματος του «Βαρόμετρου ΕΒΕΘ» που αναφέρεται στον τομέα της μεταποίησης, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και άρα την επιδείνωση του βαθμού ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων ή υπηρεσιών.

«Το καμπανάκι κινδύνου έχει ήδη χτυπήσει και το πρόβλημα εξαγωγών των επιχειρήσεων του ελληνικού Βορρά θα το δούμε και σε πανελλαδικό επίπεδο πάρα πολύ σύντομα», προειδοποίησε ο κ. Μπακατσέλος και τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη πλήττεται ιδιαίτερα και κάποιοι πρέπει να ξυπνήσουν και να το καταλάβουν όσο πιο σύντομα γίνεται». Ζήτησε άμεση προώθηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου και διερωτήθηκε γιατί χρειάζονται τόσοι μήνες καθυστερήσεων για να υλοποιηθούν ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

O πρόεδρος του ΕΒΕΘ εκτίμησε ότι τους επόμενους λίγους μήνες θα δούμε πολύ δυσάρεστα πράγματα τόσο για τη μεταποίηση όσο και για το εμπόριο, ενώ παράλληλα ανέφερε πως ο αριθμός των πτωχεύσεων που γνωστοποιούνται στις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου «δυστυχώς είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις μας». Επικαλούμενος εξάλλου τα ευρήματα της Έρευνας, προέβλεψε αύξηση της ανεργίας, μείωση παραγγελιών, διεύρυνση αποθεμάτων και ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην αγορά.

Βουλιάζει η μεταποίηση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχα­νία βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο στο νομό Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009. Μάλιστα, το επίπεδο είναι πλέον σαφώς πιο χαμηλά από τους αντίστοιχους, Εθνικό και Ευρωπαϊκό, δείκτες.

Έτσι, το ισο­ζύγιο θετικών - αρνητικών εκτι­μήσε­ων του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδο­κι­ών της Βιομηχανίας βρίσκεται στις -31 μο­νάδες στο νομό Θεσσα­λο­νίκης (-23 σε Εθνικό και -10 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο). Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει σημαντική πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο του 2009 σε τοπικό επίπεδο (-31 από -16), ενώ εμφανίζεται σταθερός σε Εθνικό (-23 από -24) και βελτιωμένος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (-10 από -24).

Ελαφρά χειρότερη (περισσότερο αρνητική σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο 2009) είναι η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσα­λο­νίκης για το εξάμηνο που πέρασε, ενώ οι εκτιμήσεις για το προσεχές εξάμηνο για το επίπεδο των παραγγελιών και την παρα­γω­γή είναι αρνητικές. Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης, ενώ απαισιοδοξία επικρατεί και για το επίπεδο των τιμών.

Ειδικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του νoμού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
-Υπάρχει πτώση της παραγωγής, με αντίστοιχη μείωση των παραγγελιών.
-Έχει γίνει εξορθολογισμός των αποθεμάτων και της παραγωγικής τους δυ­ναμι­κό­τη­τας, σε πολύ καλύτερα επίπεδα απ’ ότι ο Εθνικός μέσος όρος.
-Αποτυπώνεται απαισιοδοξία για το μέλλον, σε σχέση με την παραγωγή και το επίπεδο των παραγγελιών, ενώ υπάρχει απαισιοδοξία και σε σχέση με την απα­σχό­ληση και τις τιμές (και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με τον  Σεπτέμβριο του 2009).
-Παραμένει σταθερή η ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική αγορά, αλλά επιδεινώθηκε σημαντικά η ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης στις αγορές του εξωτερικού.

Πτώση στη ζήτηση
Αρνητικό είναι το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπη­ρε­σιών στο νομό Θεσσαλονίκης. Έτσι, ο σχετικός Δείκτης Ε­πι­χειρηματικών Προσδο­κιών για τον τομέα των υπηρε­σι­ών βρίσκεται στις -41 μονάδες, έ­να­ντι -21 μονάδων σε Εθνικό επί­πεδο και 0 μονάδων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο υπάρχει σημαντική επιδείνωση του κλίματος σε τοπικό επίπεδο, σταθερότητα σε Εθνικό επίπεδο και σημαντική βελτίωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού Θεσσα­λο­νί­κης αναφέ­ρουν:
-Σημαντική πτώση στη ζήτηση και επιδείνωση της οικονο­μι­κής τους κατά­στασης.
-Αυξημένη απαισιοδοξία για το επόμενο εξάμηνο για ζήτηση και απασχόληση και συγκρατημένη α­παι­σιοδοξία για τις τιμές.

Μείωση των αποθεμάτων
Σημαντική πτώση εμφανίζει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λι­­ανικό Ε­μπό­ριο στο νομό Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, δεν ακολουθεί τη σημαντική βελτίωση του α­ντί­στοιχου δείκτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εμφανίζεται σημαντικά κάτω από τον Εθνικό δείκτη.

Ειδικότερα, οι απόψεις των εμπορικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσα­λο­νί­κης συ­νο­ψί­ζονται στα εξής:
-Προβλέπουν σημαντική επιδείνωση της δραστηριότητας τους (όγκος πω­­λή­σεων). 
-Έχουν αντιδράσει έγκαιρα και μειώσει τα αποθέματά τους σε σχεδόν φυσιο­λο­γι­κά επίπεδα.
-Διατυπώνουν απαισιοδοξία για την πορεία των πωλήσεων και των πα­ραγ­γε­λιών προς τους προ­­μηθευτές για το επόμενο εξάμηνο.
-Αναφέρουν πτώση για την απασχόληση στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και σταθερότητα για την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων.

Συγκρατημένη η μείωση των τιμών των ακινήτων
Ιδι­αί­τερα αρνητική είναι η εξέλιξη της κατα­σκευ­αστικής δραστηριότητας κατά το τελευ­ταί­ο εξάμηνο στο νομό Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας σε πιο έντονο μάλιστα ρυθμό την τάση στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ στην Ευρωπαϊ­κή Ένωση παρατηρείται μικρή βελτίωση.

Ειδικότερα, οι απόψεις των κατασκευαστικών  επιχειρήσεων του Νομού Θεσσα­λο­νί­κης συ­νο­­ψίζονται στα εξής:

-Καταγράφεται μια κάθετη πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με περιορι­σμένο επίπεδο νέων παραγγελιών.
-Εμφανίζονται συγκρατημένες οι κατασκευαστικές εταιρίες για μείωση των τι­μών των ακινήτων, ενώ προβλέπεται και περαιτέρω μείωση της απα­σχό­­λησης στον κα­τασκευαστικό τομέα.

ZENITH