Skip to main content

Οι έξι αλλαγές στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Τι προαναγγέλλει σε συνέντευξή του για τα κόκκινα δάνεια ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Στις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι καθώς η επιχείρηση θα ανακάμπτει μετά τη ρύθμιση των δανείων της, οι μηνιαίες δόσεις δεν θα υπερβαίνουν το 40% των κερδών της, διασφαλίζοντας ότι δεν θα απειληθεί μελλοντικά από «ασφυξία».

Τα προαναφερόμενα προαναγγέλλει με συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα αναζητηθεί η χρυσή τομή μεταξύ των οφειλετών και των τραπεζών.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η σταθερότητα που εμπνέει η νέα συμφωνία θα συμβάλει ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και μιλά για την ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Πιο αναλυτικά οι εξι ρυθμίσεις θα προβλέπουν:

1) Διαχωρισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις μεγάλες εταιρείες
2) Υποχρεωτική εφαρμογή τους από τις τράπεζες
3) Κίνητρα για την κοινή ρύθμιση δανείων και χρεών
4) Πλαφόν 40% των κερδών για τις δόσεις
5) «Χρυσή τομή» για τις μεγάλες εταιρείες και τις τράπεζες
6) Ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από εκείνα προς τις μεγαλύτερες. Στην πρώτη περίπτωση θα παρέμβουμε στο θεσμικό πλαίσιο, διατηρώντας τις θετικές ρυθμίσεις του “νόμου Δένδια” και προσθέτοντας συγκεκριμένους κανόνες που θα ισχύουν υποχρεωτικά και δεν θα επαφίεται η εφαρμογή τους στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών.

Θα διατηρηθούν τα κίνητρα για τo “πακέτο” ρύθμιση χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και θα μπει αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο, καθώς η επιχείρηση θα ανακάμπτει δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών της, διασφαλίζοντας ότι δεν θα απειληθεί μελλοντικά από ασφυξία.

Για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε οι τράπεζες να μη χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων αλλά και να μην καταλήξουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων. Χρειάζεται να δούμε αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης», τονίζει ο υπουργός και προσθέτει:

«Βάση του σχεδίου αποτελεί η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Κόκκινων Στεγαστικών Δανείων ή του Ταμείου Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Ο φορέας θα ξεκινήσει να λειτουργεί με κεφάλαιο 3 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για να αποκτηθούν τα δάνεια από τις τράπεζες.

Ας σημειωθεί εδώ ότι ήδη οι τράπεζες έχουν εγγράψει προβλέψεις ζημιών, οπότε το συνολικό εξυγιαντικό αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσιο. Κι εδώ προτεραιότητα αποτελούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Ο φορέας θα εξετάσει ανά περίπτωση τα δάνεια και ανάλογα θα αποφασίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις (διαγραφή μέρους της οφειλής, επιμήκυνση δόσεων, χαμηλό επιτόκιο κ.λπ.)

Μόλις οι δανειολήπτες αρχίζουν να εξυπηρετούν εκ νέου τα δάνεια, ο φορέας θα εισπράττει έσοδα και θα έχει πόρους για την αυτοχρηματοδότησή του».

 

ZENITH