Skip to main content

Οι φήμες βύθισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν τόσο οι κυριότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές όσο και το ευρώ, υπό τον φόβο διάχυσης της ελληνικής κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μετά τις φήμες για μπαράζ υποβαθμίσεων της Ισπα
Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και το ευρώ, υπό τον φόβο διάχυσης της ελληνικής κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, παρά τη συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου στήριξης προς την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλό 12μήνου έναντι του δολαρίου (στο 1,31 δολ.).

Ειδικότερα, φήμες σύμφωνα με τις οποίες και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ισπανία, μετά τη Standard and Poor΄s την περασμένη εβδομάδα, και πως η Μαδρίτη μπορεί να ζητήσει μια κολοσσιαία χρηματοπιστωτική βοήθεια από το ΔΝΤ, προκάλεσαν σημαντική πτώση σε κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές.

Στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο βασικός δείκτης Ibex-35 έκλεισε με απώλειες 5,41%, ενώ ο PSI20 στην Πορτογαλία μειώθηκε κατά 4,21%. Στο Παρίσι ο CAC 40 μειώθηκε κατά 3,64%, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,6% στις 6.006,86 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρέθηκε σημείωσε πτώση 2,56%.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε εδώ και ένα χρόνο, καθώς ένα ευρώ ανταλλασσόταν με 1,3126 δολάριο.

Εντούτοις οι υπηρεσίες Moody΄s και Fitch διαβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν επαναξετάζουν την αξιολόγηση της Ισπανίας, που παραμένει γι΄ αυτές τις δύο υπηρεσίες η ανώτερη δυνατή, δηλαδή ΑΑΑ.

Αυτό δεν εμπόδισε, όμως, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων να αυξηθούν στην Ισπανία (στο 4,1%) και κυρίως στην Πορτογαλία (στο 5,28%).

Μαζί με την Πορτογαλία, η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ που ανησυχεί περισσότερο τις αγορές. Τα δημοσιονομικά ελλείμματά της αυξήθηκαν σημαντικά το 2009 λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στο 11,2% του ΑΕΠ, και η σοσιαλιστική κυβέρνηση υποσχέθηκε ένα σχέδιο λιτότητας για να τα επαναφέρει στο 3% το 2013.

ZENITH