Skip to main content

Οι φήμες για την κινεζική στήριξη και τα δεδομένα

Η ένδειξη ότι ενδεχομένως «κάτι» περιμένει η κυβέρνηση από τους Κινέζους και τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Πληθαίνουν οι φήμες στην Αθήνα ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητά «μαξιλάρι ρευστότητας» στην Κίνα και στη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα έρθουν λεφτά στην Ελλάδα, είτε από το Πεκίνο είτε από τη Μόσχα.

Η μόνη ένδειξη που υπάρχει ότι ενδεχομένως «κάτι» να προετοιμάζεται είναι το γεγονός ότι τέλη Μαρτίου θα επισκεφθεί το Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Θα βρεθούν εκεί για να προετοιμάσουν, μεταξύ άλλων, το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τέλη Μαΐου στην Κίνα. Το γεγονός ότι τον αμέσως επόμενη μήνα (Ιούνιο) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών δανειστών της, αναφορικά με την επόμενη μέρα του Προγράμματος στη χώρα μας, αποτελεί από μόνο του ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που κάνει τη συγκεκριμένη επίσκεψη να έχει ενδιαφέρον από αυτή την πλευρά.

Κατά τα άλλα, οι παραπάνω φήμες δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Τουλάχιστον στην πράξη. Πριν από 10 μέρες, υποτίθεται ότι οι Κινέζοι θα κάλυπταν εξ ολοκλήρου μια έκδοση, της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ. Τελικώς, όμως δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Το ίδιο συνέβη και στην έκδοση της περασμένης Τετάρτης, οπότε και έγινε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων με τις ανάλογες προσδοκίες, προκειμένου να γίνει η κάλυψη ενός παλιού ομολόγου που έληγε την Παρασκευή, ύψους 1,6 δις ευρώ, αλλά και μιας πληρωμής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους 560 εκατ. ευρώ. Προφανώς, οι Κινέζοι που τα έχουν, δεν τα σκορπούν, ενώ οι Ρώσοι, σε αυτή τη φάση, αποδεδειγμένα  δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

ZENITH