Skip to main content

Οι ΗΠΑ στο στόχαστρο της Goldman Sachs

Τελικά θα πρέπει να ισχύει το λαϊκό ρητό που λέει ότι «όταν ανοίγεις έναν λάκκο πρόσεχε μην πέσεις μέσα», όπως δείχνει η καθοδική αναθεώρηση της Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία
Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη


Τελικά θα πρέπει να ισχύει το λαϊκό ρητό που λέει ότι όταν ανοίγεις έναν λάκκο πρόσεχε μην πέσεις μέσα. Την περασμένη εβδομάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να επιρρίψουν ευθύνες στην ευρωπαϊκή οικονομία για την αδύναμη ανάκαμψη της αμερικανικής. Τα στοιχεία όμως δίνουν άλλα σημάδια και επιπλέον η Goldman Sachs έπαψε να ασχολείται με την Ευρώπη και στράφηκε στα πάτρια αμερικανικά εδάφη.

Για την ακρίβεια οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group προχώρησαν στην καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το 2011, προβλέποντας παράλληλα την ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα ενός νέου γύρου νομισματικής χαλάρωσης, όπως οι αγορές ομολόγων. Η ομάδα των οικονομολόγων με επικεφαλής τους Jan Hatzius και Ed McKelvey εξακολουθούν να αναμένουν επέκταση του πραγματικού ΑΕΠ περίπου κατά 1,5% σε ετήσια βάση το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ενώ αντίθετα για το 2011 εκτιμούν πως η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 1,95 έναντι 2,5% προηγουμένως, λόγω της διαφωνίας του Κογκρέσου να επεκτείνει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Την ίδια στιγμή ο Νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz διαπιστώνει «αναιμική» ανάκαμψη για την αμερικανική οικονομία και για το λόγο αυτό συστήνει την λήψη νέων «καλύτερα σχεδιασμένων» μέτρων τόνωσης της οικονομίας. «Η κυβέρνηση Obama έλαβε ένα μεγάλο ρίσκο και δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει», τόνισε ο Stiglitz μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Πρόσθεσε δε πως η ανάκαμψη είναι τόσο ασθενής, που δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για αυτούς που τώρα έρχονται στην αγορά εργασίας, πόσο μάλλον να βρει δουλειές για τους 15 εκατομμύρια Αμερικανούς που θέλουν αλλά δεν μπορούν να βρουν.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι χρειάζεστε δεύτερο γύρο μέτρων στήριξης. Και πρέπει να είναι σχεδιασμένα καλύτερα. Πρέπει να είναι επικεντρωμένα περισσότερο στις αποδόσεις των επενδύσεων, στην εκπαίδευση, στις υποδομές, στην τεχνολογία. Και αν γίνουν όλες αυτές οι επενδύσεις, τότε το μακροπρόθεσμο εθνικό χρέος θα είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερο στο μέλλον και η ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη».

Τις εκτιμήσεις του κ. Στίγκλιτς έρχεται να επιβεβαιώσει και ο Οργανισμός  Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέποντας ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες παρέμειναν σε τροχιά ανάκαμψης τον Ιούνιο, ωστόσο ορισμένες εξ αυτών, όπως οι ΗΠΑ, κατέβασαν, ταχύτητα. Ο δείκτης για τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,6 μονάδες στις 106,8, ενώ για τις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,1 μονάδες στις 103. Ήταν η πρώτη πτώση του αμερικανικού δείκτη εδώ και 16 μήνες. Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Κατόπιν όλων αυτών καλά θα ήταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να κοιτάξουν τα του οίκου τους αντί να επιρρίπτουν ευθύνες δεξιά και αριστερά για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

ZENITH