Skip to main content

Οι Κινέζοι, η Εθνική και οι Financial Times

Πόσο πιθανό είναι οι Κινέζοι να έκαναν πρόταση εξαγοράς ενός σημαντικού κομματιού από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας; Στο ερώτημα αυτό η ελληνική κυβέρνηση απάντησε πριν από περίπου τρεις μ
Πόσο πιθανό είναι οι Κινέζοι να έκαναν πρόταση εξαγοράς ενός σημαντικού κομματιού από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας; Στο ερώτημα αυτό η ελληνική κυβέρνηση απάντησε πριν από περίπου τρεις μήνες, όταν είχε πρωτοτεθεί, με σαφή όσο και κατηγορηματικό τρόπο: «Καθόλου». Κι όλα έδειχναν ότι το ζήτημα έχει ξεχασθεί ή καλύτερα έχει λυθεί άπαξ δια παντός, ακόμα και σε επίπεδο σεναρίου, όταν είχε πρωτοτεθεί.

Φαίνεται, όμως, ότι οι λογαριασμοί δεν είχαν κλείσει οριστικά. Κι έτσι, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, μόλις πριν από δύο 24ωρα, κατά τρόπο που μόνο ερωτήματα κι απορίες μπορεί να προκαλέσει. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρεται ότι η Κίνα είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς ενός μέρους της Εθνικής, εν είδει ανταλλάγματος για την αγορά από την πλευρά του Πεκίνου ενός σημαντικού κομματιού του ελληνικού χρέους. Για την ακρίβεια, γίνονταν αναφορά σε ένα ποσό της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι το αντίστοιχο «αντάλλαγμα» δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το ύψος, γιατί, έτσι όπως έχουν πέσει οι κεφαλαιοποιήσεις, οι Κινέζοι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να αγοράσουν δύο «Εθνικές».

Το εντυπωσιακότερο όλων, ωστόσο, δεν είναι αυτό το σημείο, αλλά εκείνο όπου αναφέρεται με σίγουρο τρόπο ότι το Πεκίνο κατέθεσε προσφορά για την Εθνική. Κάτι τέτοιο, όμως, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την Αθήνα, σχεδόν από την πρώτη στιγμή, οπότε εύλογες είναι και οι απορίες που δημιουργούνται.

ZENITH