Skip to main content

Οι «κόκκινες γραμμές» που δεν επιτρέπουν τη συμφωνία

Πού έγκεινται οι βασικές διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, που μπλοκάρουν τη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση μέρους των δόσεων προς την Ελλάδα.

«Κόκκινες γραμμές». Αυτές είναι οι δύο λέξεις – κλειδιά, που κρύβουν το μυστικό της ασυμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας στις υπό εξελίξει διαπραγματεύσεις. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες κάνουν μάλιστα την πρόβλεψη ότι πολύ δύσκολα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει θα ξεπερασθούν, τουλάχιστον έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να βρεθεί λύση στην πολύ δύσκολη ελληνική εξίσωση. Γι αυτό και οι εξελίξεις παραπέμπονται πλέον για τον Μάιο, και βλέπουμε...

Πού έγκεινται οι βασικές διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών; Οι τελευταίοι πιέζουν για μέτρα σε τομείς που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ταμπού και δεν προτίθεται να «σπάσει». Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση των συντάξεων, όπου οι θεσμοί ζητούν νέες μειώσεις, κάτι που η Αθήνα αποκλείει εκ των προτέρων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση νομοσχεδίων (πχ επαναφορά εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας) που οι δανειστές θεωρούν μονομερείς κινήσεις.

Οι τροϊκανοί επιμένουν για νέες αλλαγές στο κομμάτι του ασφαλιστικού, προς το δυσμενέστερο, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει προς την αντίθετη πλευρά και παράλληλα ετοιμάζει τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να τον επαναφέρει στα 751 ευρώ, του χρόνου τον Ιούνιο. Εννοείται ότι η πλευρά των δανειστών δεν θέλει ούτε να ακούει αυτή την εξέλιξη…

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο αδιέξοδο, που διαφαίνεται στον ορίζοντα, κάτι παραπάνω από απειλητικό.
 

ZENITH