Skip to main content

Οι κόκκινες γραμμές των θεσμών στη διαπραγμάτευση

Ποιο είναι το τελευταίο μήνυμα που έστειλε η πλευρά των θεσμών στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, μετά την κατάθεση και του τελευταίου, «βελτιωμένου», πακέτου μέτρων της Αθήνας.

«Χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικό και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις». Αυτό είναι το τελευταίο μήνυμα που έστειλε η πλευρά των θεσμών στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, μετά την κατάθεση και του τελευταίου, «βελτιωμένου», πακέτου μέτρων της Αθήνας. Οι πηγές της Voria.gr από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι ανεξαρτήτως του τι μεταδίδεται στην Ελλάδα, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, που έχει σημειωθεί είναι μικρή.

Στην Αθήνα, πάντως, τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση «επενδύει» πολλές ελπίδες της στο γεγονός ότι διαβλέπει «παράθυρο» στην πρόθεση των εταίρων να ξεμπλοκάρουν ένα μέρος από τη δόση των 7,2 δις ευρώ, που έχει λαμβάνειν η χώρα από τον περασμένο Αύγουστο. Γι' αυτό και η άτυπη εντολή που έχει δοθεί στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι να συνεχίσει να συζητά μέχρι το τέλος Απριλίου. Μέχρι τότε οι ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας εκτιμάται ότι είναι καλυμμένες.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι αρκεί ένα μικρό «ατύχημα» για να ανατρέψει όλη αυτή την ισορροπία τρόμου που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση με τα εναπομείναντα ρευστά διαθέσιμα της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «ακόμα και ο πάτος των αποθεματικών των ταμείων έχει ξυθεί» και κατά συνέπεια τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή. Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένο να αποστεί από την πολιτική των άκρων που εφαρμόζει έως σήμερα.

ZENITH