Skip to main content

Oι Λαρισαίοι δεν αγάπησαν τα εμπορικά κέντρα

Οι Λαρισαίοι δεν αγάπησαν τα εμπορικά κέντρα, έμειναν προσηλωμένοι στη παραδοσιακή οργάνωση της τοπικής αγοράς. Οι επενδύσεις που δέχτηκαν το κτύπημα της κρίσης.

της Άννης Καρολίδου

Οι Λαρισαίοι δεν αγάπησαν τα εμπορικά κέντρα, έμειναν προσηλωμένοι στη παραδοσιακή οργάνωση της τοπικής αγοράς, με αποτέλεσμα, οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν, έχοντας δεχτεί και το μεγάλο πλήγμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, να αναζητούν τρόπους για καλύτερες ημέρες.

«Επενδύθηκαν δεκάδες εκατομμυρίων σε συγκροτήματα που δεν έδωσαν ποτέ, ούτε προ, ούτε στη διάρκεια της κρίσης, τα αναμενόμενα σε επισκεψιμότητα. Ήταν λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές», δήλωσε στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Λάρισας, Φίλιππος Χαύδας.

Δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα δημιουργήθηκαν στη πόλη και ένα Retail Park, το «Forum Nikaia». Από τα δύο εμπορικά κέντρα, το ένα, το GAEA Lifestyle Center, αποτέλεσε την πλέον αμφιλεγόμενη επιχειρηματική επιλογή της ΕΑΣ Λάρισας, μια επιλογή που της κόστισε 8 εκατ. ευρώ, που πήρε με δανεισμό κι η οποία κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.

Το ακίνητο ανήκει στην πτωχευτική περιουσία της ΕΑΣ, η οποία προσπαθούσε από το 2010 να βρεί αγοραστή αλλά εις μάτην. Τα καταστήματα του mall, που είχε πανηγυρικά εγκαινιαστεί το 2008, είναι κενά από καιρό. Στους χώρους των 6.000 τ.μ. , στεγάζεται μόνο ένα γυμναστήριο.

Καλύτερα βάδισε το Pantheon Plaza, έχοντας με τα Ster Cinemas δώσει έμφαση και στο ψυχαγωγικό σκέλος. Ωστόσο, πολλά από τα εμπορικά καταστήματα είναι κενά και υπάρχει θέμα προσέλκυσης καταναλωτών και αύξησης της επισκεψιμότητας.

Το κέντρο που έχει πετύχει την κάλυψη των εμπορικών επιφανειών, είναι το retail park «Forum Nikaia», που στεγάζει τα ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Jumbo, Ιntersport, Kωτσόβολος και το «πράσινο» υπερμάρκετ της Μασούτης.

Βεβαίως, υπήρχε και το σχέδιο της ΑΕΛ, για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στη περιοχή του γηπέδου, που λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν προχώρησε.

ZENITH