Skip to main content

Οι πέντε προτεραιότητες του βουλγαρικού υπουργείου Οικονομίας

Ποιες είναι οι πέντε προτεραιότητες του Βούλγαρου υπουργού Οικονομίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Τις προτεραιότητες στον τομέα αρμοδιότητάς του παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Bozhidar Lukarski. Οι συγκεκριμένες προτεραιότητες περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και συμπυκνώνονται στα εξής:

1. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση του διοικητικού βάρους για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
2. Υποστήριξη των μικρομεσαίων και εξωστρεφών επιχειρήσεων: Έμφαση θα δοθεί στις εξαγωγές και, προς την κατεύθυνση αυτή, θα αναβαθμιστούν οι εμπορικές και οικονομικές διπλωματικές αποστολές της χώρας σε χώρες εκτός ΕΕ (κυρίως αναδυόμενες αγορές). Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου, θα είναι, επίσης, να δίδεται μια «δεύτερη ευκαιρία» σε επιχειρηματίες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη χρεωκοπία «για λόγους που τους υπερβαίνουν». Παράλληλα, επαναλειτουργεί το «Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης», με σκοπό, μεταξύ άλλων, να διοχετευθούν κονδύλια από το πακέτο Juncker σε αναπτυξιακά σχέδια, συμπράξεις δημόσιου–ιδιωτικού τομέα κ.ά.
3. Μέγιστη δυνατή διαφάνεια κατά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».
4. Προώθηση επενδύσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επανενεργοποίηση της πρωτοβουλίας “Made in Bulgaria”, που παρακινεί τους Βούλγαρους καταναλωτές να προτιμούν τα τοπικά προϊόντα / υπηρεσίες. Αναφορά έγινε και στο Sofia Tech Park, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Lukarski έχει προσελκύσει το ενδιαφέρουν Κινέζων και Αμερικανών επενδυτών.
5. Οικοδόμηση αποτελεσματικής διασύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης/κατάρτισης, εργασιακού περιβάλλοντος και επιχειρηματικότητας.

πηγή γραφείο ΟΕΥ Σόφιας

ZENITH