Skip to main content

Οι πολίτες συντάσσονται στην εθνική προσπάθεια, τονίζει ο Παπανδρέου

Ο ελληνικός λαός συντάσσεται στην εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας, αν και υποβάλλεται σε πολλές και δύσκολες θυσίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του «Συμποσίου της Σύμης» στον Πόρ
Ο ελληνικός λαός συντάσσεται στην εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας, αν και υποβάλλεται σε πολλές και δύσκολες θυσίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του «Συμποσίου της Σύμης» στον Πόρο.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη σε «φαινόμενα χρονίζοντα, όπως η αδιαφάνεια και η γραφειοκρατία» και τόνισε για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει «και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης».

Νωρίτερα, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόνισε πως η σοβαρή και δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και ελέγχων σε συστήματα όπως τα χρηματοπιστωτικά είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση.

Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων: «Για να βγούμε από τη σημερινή κρίση και ύφεση, είναι απαραίτητες οι επενδύσεις».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «τα αίτια της κρίσης δεν είναι τα συστήματα πρόνοιας, αλλά είναι η μεγάλη αδιαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια λίγων».

Στάθηκε δε στις προτάσεις της επιτροπής Στίγκλιτς, οι οποίες, όπως είπε, συζητούνται σε διεθνές επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα το G20. Μεταξύ των προτάσεων είναι η πρόταση για φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

ZENITH