Skip to main content

Οι πονοκέφαλοι του Γ. Παπακωνσταντίνου

Ένα πολύ δύσκολο έργο περιμένει τον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου τη Δευτέρα το πρωί που θα επιστρέψει στο γραφείο του από τις ολιγοήμερες διακοπές του στη Σέριφο.
Ένα πολύ δύσκολο έργο περιμένει τον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου τη Δευτέρα το πρωί που θα επιστρέψει στο γραφείο του από τις ολιγοήμερες διακοπές του στη Σέριφο. Μπορεί η τρόικα των ελεγκτών, φεύγοντας από την Ελλάδα πριν από 10 μέρες, να άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όμως, αρκούσε ακόμα κι ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, για να «γυρίσει» αρνητικό, και πάλι, το κλίμα. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν δύο δείκτες και συγκεκριμένα αυτός των εσόδων κι εκείνος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Στην πρώτη περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιούλιος πήγε τελικώς πολύ χειρότερα απ’ ό,τι αναμένονταν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια υποχώρηση της τάξης του 4% σε σχέση με πέρυσι, η οποία ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών! Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Πόσο παρακάτω έχει τελικά; Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν την ελπίδα ότι το β’ εξάμηνο θα είναι καλύτερο, καθώς θα αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το α’ εξάμηνο. Αλλά γεγονός αποτελεί από την άλλη ότι δεν μπορείς για πολύ καιρό να επενδύεις στους φόρους.

Σε ό,τι αφορά στο ΑΕΠ η συρρίκνωση του κατά 3,5%, αντί 3,3% που αναμένονταν συνιστά ένα καμπανάκι κινδύνου που θα αποδειχθεί εκκωφαντικό στο άμεσο μέλλον, αν δεν προσεχθεί Κι αυτό γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση, από την οποία μια ασθενική οικονομία, όπως η ελληνική, δύσκολα θα ξεκολλήσει. Γι’ αυτό και οι «πονοκέφαλοι» του κ.Παπακωνσταντίνου, άμα τη επιστροφή του θα είναι πολλοί και ισχυροί...

ZENITH