Skip to main content

Οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Ουκρανίας εν μέσω κρίσης και πολέμου

Πολυμελής αποστολή Ουκρανών επιχειρηματιών και εκπροσώπους φορέων μετέχουν στο ελληνο-ουκρανικό forum επιχειρηματιών που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Της Άννης Καρολίδου

Στο προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, στη περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, οι βιομηχανικοί εργάτες έχουν μετατραπεί σε μισθοφόρους και από εκεί που κέρδιζαν 6.000 γρίβνα το μήνα, τώρα κρατώντας το όπλο, κερδίζουν 1.000 γρίβνα την ημέρα, κατήγγειλε ο Α. Αζάροφ, οικονομολόγος, πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων AG αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (EARB) της Ουκρανίας.

Ο κ. Αζάροφ, είναι επικεφαλής 19μελούς αποστολής από Ουκρανούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων, που μετέχουν στο ελληνο-ουκρανικό forum επιχειρηματιών που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με διοργάνωση του ομίλου Μουζενίδη και της εταιρείας συμβούλων Alpha Plan.

Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία επέτειναν την οικονομική κρίση που προϋπήρχε, ενώ παρατηρήθηκε το φαινόμενο μετακίνησης των επιχειρήσεων από τις εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές της χώρας που μπορούν να λειτουργήσουν σε ομαλές συνθήκες. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Αζάροφ, οι ουκρανικές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν στη Κριμαία, εγκατάλειψαν την περιοχή, μαζί με τα στελέχη τους.

Αυτή που χτυπήθηκε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι η βαριά βιομηχανία της Ουκρανίας, η οποία έχει σχεδόν σταματήσει να λειτουργεί στα ανατολικά της χώρας, αρνητική επίπτωση αφού τα προϊόντα της βαριάς βιομηχανίας αντιστοιχούν στο 20% των εξαγωγών της χώρας. Πέραν αυτού, έχουν σχεδόν σταματήσει να λειτουργούν, στην εμπόλεμη ζώνη, τα ορυχεία με αποτέλεσμα η χώρα να εισάγει άνθρακα για ενεργειακούς σκοπούς.

Παρά την κρίση, η χώρα δεν έχει ανεργία και μάλιστα υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό για τις επιχειρήσεις, καθώς μεγάλος αριθμός στελεχών έχει μεταναστεύσει εκτός Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές επιχειρήσεις καλούν Έλληνες και γενικότερα επιχειρηματίες από άλλες χώρες, να επενδύσουν στην Ουκρανία καθώς το εργατικό κόστος είναι πολύ χαμηλό, καθώς ο μισθός ενός ειδικευμένου εργαζόμενου ανέρχεται σε 100 ευρώ το μήνα.

Η χώρα, στον τελευταίο χρόνο της μεγάλης κρίσης, έχει ρίξει βάρος στον αγροτικό τομέα και, όπως τονίστηκε, είναι 6η στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως, υπάρχει ενδιαφέρον και πεδίο συνεργασιών στους κλάδους των ηλεκτρονικών, του real estate και των κατασκευών, της εκπαίδευσης, του τουρισμού. Η EARB, που έχει μέλη 500 επιχειρήσεις, διευκολύνει την ελληνο- ουκρανική προσέγγιση και συνεργασία.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Αλ. Βορόνιν, οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γεώργιος Γκιλής, όπως επίσης ο εκπρόσωπος του ομίλου Μουζενίδη, Βλάντ Παρασκευόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Alpha Plan, Κλεόβουλος Αλεξιάδης, ο οποίος παρουσίασε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την υλοποίησή τους.

ZENITH