Skip to main content

Οι προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας στην ΕΕ

Την εκτίμηση ότι «θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την εξαμηνι
Την εκτίμηση ότι «έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και την ελπίδα ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος, εάν εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις» εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Στέφεν Φανάκερε, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου (2010) την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της βελγικής προεδρίας, σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα, από τον πρωθυπουργό της χώρας Ιβ Λετέρμ και τον υπουργό Εξωτερικών Στέφεν Φανάκερε.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο κ. Φανάκερε προανήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα πρέπει να αναμένονται εντατικές εργασίες με στόχο την αξιολόγηση της προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας ο πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ είπε ότι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα με την ανάληψη από το Βέλγιο ενός συντονιστικού ρόλου για την προώθηση και υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, ώστε να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή η αντίδραση της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βασικοί άξονες της πολιτικής, ανέφερε, θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική διακυβέρνηση και η δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη.

Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας η έναρξη συζήτησης για τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, απαντώντας με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, στις εκκλήσεις που διατυπώνονται από ορισμένες κοινοτικές πρωτεύουσες για αλλαγή της Συνθήκης και επιβολή πολιτικών κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η συνεχιζόμενη ακυβερνησία στο Βέλγιο μπορεί να επηρεάσει το έργο της βελγικής προεδρίας, ο Ιβ Λετέρμ εμφανίστηκε κατηγορηματικός, δηλώνοντας πως όλα θα κυλήσουν ομαλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο και υπενθύμισε ότι υπάρχει ανάλογο προηγούμενο το 1997, όταν και πάλι το Βέλγιο είχε ασκήσει την προεδρία της ΕΕ εν μέσω κυβερνητικής κρίσης.

ZENITH