Skip to main content

Οι τελικές αποφάσεις για τις φετινές αποκρατικοποιήσεις

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, οι τέσσερις διαφορετικές πολιτικές μέσα σε διάστημα πέντε μηνών και το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο.
Ένα ακόμα μέτωπο, μετά το φορολογικό, ανοίγει σήμερα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των σχετικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο λόγος αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, όπου μετά από παλινωδία μηνών φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί φέτος. Ως γνωστόν, αρχικά, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι «οι αποκρατικοποιήσεις είναι εκτός της λογικής της». Τουλάχιστον αυτό αναφέρονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κατόπιν, υιοθετήθηκε ένα σύστημα «φουλ επίθεσης», το οποίο έκανε λόγο για έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο μέτωπο. Μετά, η φούσκα και πάλι ξεφούσκωσε και κάποια στελέχη του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο για περιορισμένα έσοδα από την εφαρμογή του προγράμματος, της τάξης τω 700 εκατ. ευρώ. Και τώρα, λέγεται ότι επανερχόμαστε σε πιο επιθετικές πολιτικές οι οποίες θα υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια το υπουργικού συμβουλίου, που συγκαλείται γι΄ αυτόν τον σκοπό.

Βεβαίως, οι παλινωδίες, που αναφέρθηκαν παραπάνω, πέραν όλων των - σύγχυση κι όχι μόνο - αποδεικνύει και την έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής αναφορικά με το θέμα το οποίο, όμως, κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου. Στην πράξη, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία των εσόδων φέτος.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες που αναμένεται να αποκρατικοποιηθούν είναι ο ΟΣΕ, η Λάρκο και τα καζίνο, ενώ αναμένεται να  μετοχοποιηθούν περαιτέρω η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ. Παρά τις προτάσεις πλήρους αποκρατικοποίησης και του ΟΠΑΠ δεν φαίνεται να προχωρά άμεσα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ZENITH