Skip to main content

Οι τέσσερις προτεραιότητες των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου βάζει την άμεση ατζέντα διεκδικήσεων των δημάρχων από τη νέα κυβέρνηση.

του Τάσου Τασιούλα

Τέσσερις προτεραιότητες βάζουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα κυβέρνηση εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μίλησε στη Voria.gr για τα άμεσα μέτρα υπέρ του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θεωρεί ότι πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

“Περιμένω να ακούσω τις προγραμματικές δηλώσεις, διότι μέχρι σήμερα ακούω πολλά και αντιφατικά. Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, όπως κι εμείς έχουμε τη δική μας ατζέντα προτεραιοτήτων. Ως ΠΕΔΚΜ θα ζητήσουμε άμεσα λύσεις σε τέσσερα βασικά ζητήματα”, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Το πρώτο ζήτημα, όπως είπε ο κ. Κυρίζογλου, είναι “η επαναθεσμοθέτηση και επανασύσταση των καταργηθέντων θεσμών των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας και η επιστροφή αυτών των ανθρώπων στις υπηρεσίες τους”.

Η δεύτερη άμεση προτεραιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, είναι “η αποδέσμευση όλων των εκτάσεων, που σύμφωνα με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των δήμων προορίζονται για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινόχρηστων υποδομών, όπως για παράδειγμα τα στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το δικό μας ('Μ. Αλεξάνδρου')”.

Το τρίτο ζήτημα είναι μια προεκλογική διακήρυξη του ιδίου του ΣΥΡΙΖΑ. “Ζητούμε την απόδοση στους δήμους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τα άμεσα μέτρα ανακούφισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (προεκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ) έχουν υπεξαιρεθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση”, είπε ο κ. Κυρίζογλου.

Το τέταρτο ζήτημα που θέτει ο δήμαρχος είναι η συμμετοχή της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου ΣΕΣ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ), μέσω ενός προγράμματος, που θα προορίζεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Δεν έχω καμιά διάθεση να φέρω καμιά δυσκολία στη νέα κυβέρνηση. Αυτά που έλεγα πριν από τις εκλογές, αυτά λέω και σήμερα. Σε ό,τι αφορά δε όλα τα επιμέρους ζητήματα, θεσμικά, οικονομικά, χωροταξικά, Καλλικράτης κτλ., θα επιδιώξουμε συζήτηση και διάλογο, προκειμένου να μην έχουμε ούτε λάθη, ούτε ακρότητες”, δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

ZENITH