Skip to main content

Οι θέσεις των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ

Τις προτάσεις τους για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου παρουσίασαν οι 4 υποψήφιοι, κατά τη 2ωρη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του εκτάκτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία τ
Σε αρκετά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ, στις 7 Νοεμβρίου, παρουσία των επίδοξων «μνηστήρων» της ηγεσίας του κόμματος.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, υπό την παρουσία των φερόμενων ως υποψηφίων Ντ. Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαρά, Δημ. Αβραμόπουλου και Π. Ψωμιάδη, διήρκεσε περίπου 2 ώρες.

Λίγο πριν τις 19:50, οι επίδοξοι αρχηγοί της Ν.Δ αποχώρησαν από τη Ρηγίλλης και η συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου συνεχίσθηκε, χωρίς να ανακοινωθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τον χρόνο και κυρίως το εκλεκτορικό σώμα του συνεδρίου.

Σε δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης κατέθεσαν τις απόψεις τους «με υψηλό αίσθημα ευθύνης» και «εποικοδομητική διάθεση».

Στη συνεδρίαση δεν ήταν τελικά παρών ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ προτείνει την εκλογή μεταβατικής ηγεσίαςαπό την Κοινοβουλευτική Ομάδα και διοργάνωση τακτικού συνεδρίουαργότερα, με την εκλογή προέδρου από τη βάση.


Ο ΑρηςΣπηλιωτόπουλος, μέσω διαρροών από το περιβάλλον του, κατέστησε σαφέςότι «δεν θα συμμετάσχει σε μια διαδικασία κατώτερη των περιστάσεων»,εννοώντας το γεγονός ότι στην Επιτροπή Συνεδρίου συμμετέχουν υποψήφιοιπου δεν δηλώνουν ακόμα επισήμως ότι είναι υποψήφιοι, ενώ έκανε λόγο για«διαβουλεύσεις εσωτερικής κατανάλωσης».


Η κα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, κατέθεσε δύο προτάσεις. Πρώτον, το συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου και να εκλέξει πρόεδρο, ο οποίος θα δεσμευτεί να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος και να καλέσει ξανά συνέδριο  σε 3 μήνες για την εκλογή του προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Ως δεύτερη λύση, η κ. Μπακογιάννη προτείνει την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για την εκλογή προέδρου και γραμματέα, οι οποίοι θα «τρέξουν» τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου σε τέσσερις μήνες και πάλι από τη βάση.

Ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται υπέρ της άποψης του κ. Σιούφα, προτείνοντας αλλαγή του Καταστατικού τουκόμματος. Ο κ. Σαμαράς ζητάει το συνέδριο, το οποίο χαρακτηρίζει «Συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος» να έχει διάρκεια πάνω από μία μέρα και θεωρείότι ονέος πρόεδρος του κόμματος πρέπει να αναδειχθεί από τη βάση, η οποίαοφείλει να διευρυνθεί.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως είναι πανίσχυρο, μεταξύ των μελών του κόμματος,το ρεύμα για ενότητα, ιδεολογική θωράκιση και οργανωτική επανίδρυση καιπρόσθεσε ότι είναι καθολική απαίτηση να δοθεί δικαίωμα ψήφου στα μέλητου κόμματος, στην κορυφαία διαδικασία της εκλογής αρχηγού.

Παράλληλα,ο βουλευτής προτείνει την έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου αμέσως μετάτην ολοκλήρωση του συνεδρίου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος γιασυζήτηση και προγραμματισμός για το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, τοοποίο ο κ. Σαμαράς,ζητάει να γίνει την άνοιξη και όχι το καλοκαίρι του 2010 και το οποίοθα είναι συνέδριο «θέσεων, ιδεολογίας και αρχών της ΝΔ, που όλοιονειρευόμαστε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου γιατην εκλογή του προέδρου συγκλίνουν με αυτές των συνυποψηφίων του. Οίδιος προτείνει να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο όπου θα ψηφιστεί πρόεδρος και γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος, από άτομα που δεν θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία και σε 3 βδομάδες να στηθεί κάλπη για την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκαν με τον Κώστα Καραμανλή και του παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ.

ZENITH