Skip to main content

Οι τράπεζες περιμένουν (ακόμα) τα λεφτά

Εκροή καταθέσεων περίπου 25 δισ. ευρώ, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 80 ημερών, δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στα χρονικά του τραπεζικού συστήματος.

Ήταν μια εβδομάδα «αποκατάστασης», αυτή που πέρασε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι είδους εβδομάδα θα είναι αυτή που αρχίζει σήμερα. Κι αυτό γιατί μπορεί τις προηγούμενες μέρες να ανακόπηκε – αν και όχι εντελώς – το κύμα των εκροών από τις καταθέσεις, ωστόσο, οι τράπεζες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα τους μόνο όταν θα αρχίσουν να επιστρέφουν τα λεφτά που έφυγαν στις θέσεις τους, δηλαδή στους λογαριασμούς τους.

Το χτύπημα που δέχθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου ήταν ανεπανάληπτο. Εκροή περίπου 25 δις ευρώ, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 80 ημερών, δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στα χρονικά του συστήματος. Ούτε ποτέ άλλοτε τα συνολικά υπόλοιπα του στο κομμάτι καταθέσεις είχαν πέσει κάτω από τα 145 δις ευρώ. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν, αν δεν είχε επιτευχθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές», έλεγε στη Voria.gr την Παρασκευή που μας πέρασε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος και προσέθετε: «Ήταν ξεκάθαρο ότι ακόμα και η τελευταία πηγή άντλησης ρευστότητας, που μας είχε απομείνει, θα έκλεινε».

Ο λόγος αφορούσε στον έκτακτο ευρωπαϊκό μηχανισμό ELA. Η ΕΚΤ, που τον ελέγχει, μολονότι δεν το είχε πει, ήταν έτοιμη να τον κλείσει για μερικές μέρες. Η προοπτική αυτή προκαλούσε ανατριχίλα σε όλους όσοι είχαν μια σχέση με τους μηχανισμούς αυτούς. Ευτυχώς, η εξέλιξη απετράπη, αλλά ακόμα η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

ZENITH