Skip to main content

Οι τζιχαντιστές ζητούν 200 εκατ. δολάρια για δύο Ιάπωνες

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσαν βίντεο με δύο Ιάπωνες ομήρους, τους οποίους απειλούν πως θα σκοτώσουν.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσαν βίντεο με δύο Ιάπωνες ομήρους, τους οποίους απειλούν πως θα σκοτώσουν εάν δεν καταβληθούν λύτρα 200 εκατ. δολαρίων μέσα σε 72 ώρες.

Ο ένοπλος που εμφανίζεται στο βίντεο, σύμφωνα με το Α.P., έχει βρετανική προφορά η οποία φαίνεται, αρχικά, να μοιάζει στον εκτελεστή των Τζέιμς Φόλει και των επόμενων ομήρων που δολοφονήθηκαν για χάρη της κάμερας.

Το ζήτημα της καταβολής λύτρων σε τζιχαντιστές έχει προκαλέσει μία πολύ ευαίσθητη συζήτηση στο δυτικό κόσμο: Οι απαγωγές ξένων υπηκόων γίνονται πάντοτε με σκοπό είτε την καταβολή χρημάτων, είτα άλλων ανταλλαγμάτων  από τις χώρες προέλευσης.

Επισήμως οι κυβερνήσεις αρνούνται την διαπραγμάτευση με τρομοκράτες, ωστόσο κάθε απελευθέρωση ζωντανού ομήρου, συνοδεύεται από την υποψία ότι παραχωρήθηκαν ανταλλάγματα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε την Τρίτη σε ισλαμιστικά site, η οργάνωση ΙΚ παρουσιάζει τους Ιάπωνες Κέντζι Γκότο Τζόγκο και τον Χαρούνα Γιουκάουα, τους οποίους και απειλεί να σκοτώσει, εάν δεν καταβληθούν 100 εκατ. δολ. για τον καθένα.

Το Τόκιο, υποστηρίζει ο ένοπλος, έγινε στόχος επειδή υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος του Ι.Κ.: «Δωρίσατε μεγαλόψυχα 100 εκατ. δολάρια για να σκοτώσετε τις γυναίκες και τα παιδιά μας, να καταστρέψετε τα σπίτια μουσουλμάνων» λέει ο ένοπλος στο βίντεο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει το βίντεο.

ZENITH