Skip to main content

Οι ξένοι αποεπενδύουν από την Ελλάδα

Στελέχη ελληνικών τραπεζών και όχι μόνο εκφράζουν φόβους για ένα κύμα εκτεταμένης αποεπένδυσης, κυρίως ξένων κεφαλαίων, από τη χώρα μας.

Φόβους για ένα κύμα εκτεταμένης αποεπένδυσης, κυρίως ξένων κεφαλαίων, από την χώρα μας, εκφράζουν τις τελευταίες ώρες στελέχη ελληνικών τραπεζών και όχι μόνο, που όλο το προηγούμενο διάστημα μεσολάβησαν ώστε να προσελκυσθούν και να έρθουν για να τοποθετηθούν στη χώρα μας. Τα παραδείγματα πολλά. Αρχής γενομένης από την αποχώρηση της Capital, ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά επενδυτικά funds, που ήρθε τους προηγούμενους μήνες στην Ελλάδα, αγόρασε τραπεζικές μετοχές, στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων που έγιναν τότε και τώρα αποχωρεί σχεδόν ατάκτως, καταγράφοντας μεγάλες ζημίες.

Την ίδια ώρα, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 60 ημερών επισκέφθηκε την Ελλάδα ο CEO της καναδικής Eldorando Gold, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, αναφορικά με την μεγάλη επένδυση της στις Σκουριές Χαλκιδικής. Τα συμπεράσματα που αποκόμισε από τις επαφές που είχε στην Αθήνα, μόνο ως αισιόδοξα δεν θεωρούνται από την πλευρά της εταιρίας. Και όπως αφήνεται να εννοηθεί, ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο της αποχώρησης των Καναδών από την ελληνική επένδυση τους.

Τέλος, προϊόντα που εκπροσωπεί στην Ελλάδα, πουλά και η Procter & Gamble. Η κίνηση, αρχικά, θεωρήθηκε ότι εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο αποεπένδυσης της από την χώρα, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλώς, διεθνώς, η P&G κάνει μια αναδιάρθρωση στις ετικέτες της, με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται σε αυτή την κίνηση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται δημοσίως.

ZENITH