Skip to main content

Οικονομική βοήθεια άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Αϊτή από ΕΕ

Η ΕΕ εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο αποστολής αστυνομικής δύναμης, για να διασφαλισθεί η καλύτερη διανομή των αγαθών και φαρμάκων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αποδεσμεύσει σήμερα οικονομική βοήθεια άνω των 100 εκατ. ευρώ για την Αϊτή μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αστυνομικής δύναμης για να διασφαλισθεί η καλύτερη διανομή των αγαθών και φαρμάκων.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι η Γαλλία αποφάσισε να διαθέσει 10 εκατ. ευρώ στον ΟΗΕ ανταποκρινόμενη στο αίτημά του για έκτακτη βοήθεια στην Αϊτή. Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 562 εκατ. δολαρίων για την Αϊτή.

Πολλές χώρες ή οργανισμοί έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έκκληση του ΟΗΕ, κυρίως οι ΗΠΑ (100 εκατ. δολάρια), η Αυστραλία (8,99 εκατ. δολάρια), η Βραζιλία (15,5 εκατομμύρια δολάρια), ο Καναδάς (53,66 εκατ. δολάρια), η Κίνα (5,4 εκατ.δολάρια) και η Δανία (7,4 εκατ. δολάρια).

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών αναπτυξιακής βοήθειας, η οποία θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως, υπό την προεδρία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ότι η βοήθεια της ΕΕ στην Αϊτή θα είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

«Η βοήθεια για την ανοικοδόμηση θα είναι μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.«Η τραγωδία αυτή απαιτεί από όλους μας μια ουσιαστική προσπάθεια για την υποστήριξη της χώρας αυτής», τόνισε από την πλευρά της η Άστον κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες και έκανε λόγο για «τεράστιες» ανάγκες.

Από το σεισμό στην Αϊτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι, 250.000 τραυματίσθηκαν και 1,5 εκατ. έμειναν άστεγοι, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό. Οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν λόγο για 200.000 νεκρούς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH