Skip to main content

Οικονομικό αδιέξοδο στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

Αδυναμία καταβολής των δεδουλευμένων καταγγέλλει με άρθρο του στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης.

 

 

Άρθρο του Παναγιώτη Τουχτίδη,
προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου
 
Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης , από την  ίδρυσή του ως σήμερα, προσπάθησε και πέτυχε να γίνει, χάρη στην όρεξη, το φιλότιμο και την αυτοθυσία, ακόμα, των εργαζομένων του, ένα από τα πλέον παραγωγικά δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας  και να ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό της λειτουργίας του που ήταν για 625 κλίνες.

Στην προσπάθειά του αυτή στάθηκε αρωγός η Πολιτεία, γεγονός που καταμαρτυρεί και η με το ΦΕΚ 439/τ.Β΄/ 11-04-03 τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του , όπου, ρητά στο άρθρο 3 παρ. 15 , αναφέρεται  η υποχρέωσή της για  «Ετήσια επιχορήγηση του Δημοσίου που θα καθορίζεται εκάστοτε με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Πρόνοιας, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολείπεται της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού που υπηρετεί στο νοσοκομείο».

Δυστυχώς όμως και ενώ από τη μια μεριά το ΥΥΚΑ έδινε τη μια έγκριση μετά την άλλη για τη μεταφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων που θα ολοκλήρωναν την ανάπτυξή του, φτάνοντας τελικά να λειτουργούν περί τις 800 (!) κλίνες, το Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) άρχισε να είναι «ασυνεπές» ως προς τη χρηματοδότηση του.

Όπως λοιπόν παρατίθεται στον ακόλουθο πίνακα:

 

 

 

 

Παρά όμως τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις της Διοίκησης προς πάσα αρμόδια αρχή, η διαφορά των 54.654.836,52 ευρώ της τελευταίας πενταετίας ουδέποτε έφτασε στο Νοσοκομείο, ενώ μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται ούτε πρόθεση της νέας κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει επαρκώς τη μισθοδοσία των υπαλλήλων για το έτος 2009 τουλάχιστον!

 Σε μια μάλλον άστοχη ερμηνεία της ανωτέρω τροποποίησης περί της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου (υπ. Αριθ. Πρωτ. 2/24526/13-11-09 έγγραφο), το Γ.Λ.Κ. θεωρεί ότι «δαπάνη μισθοδοσίας» δεν αποτελούν οι πρόσθετες αμοιβές (εφημερίες, υπερωρίες)  και ενώ «ελαφρά τη καρδία» εκδίδει εντάλματα ακόμα και για «πλασματικές υπερωρίες» σε όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα του Ε.Σ.Υ. , καθιστά φτωχό συγγενή τους το Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ!!!!

Αποτέλεσμα το Νοσοκομείο που όλα αυτά τα χρόνια κατέφευγε σε διάφορες πρακτικές, για να καλύπτει το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων, αντιμετωπίζει πλέον δημοσιονομικό αδιέξοδο που οδηγεί, χωρίς άλλο, στην αδυναμία καταβολής των δεδουλευμένων!!!

Με αυτόν τον τρόπο θα ανταμείψει η Ελληνική Πολιτεία την προσφορά των ακάματων συναδέλφων μου στο κοινωνικό σύνολο!

 

Business Story
Off

ZENITH