Skip to main content

Οικονομικοί μετανάστες ξανά οι Έλληνες

Ορατός είναι ο κίνδυνος ενός νέου κύματος Ελλήνων οικονομικών μεταναστών, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το Φεστιβάλ Καινοτομίας, το οποίο διοργανώθηκε από το ΕΒΕΘ.
Ορατός είναι ο κίνδυνος ενός νέου κύματος Ελλήνων οικονομικών μεταναστών εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας, αλλά και της κρίσης που διέρχονται τα παραδοσιακά επαγγέλματα και το πάλαι ποτέ σίγουρο καταφύγιο του δημόσιου τομέα. Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας tothepopint, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν ένας στους δυο νέους στη Θεσσαλονίκη βλέπουν το επαγγελματικό τους μέλλον στο  εξωτερικό. Τρεις στους τέσσερις δεν θέλουν να ασχοληθούν με τη δουλειά των γονιών τους, ένας στους δύο θα ήθελαν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση μόνοι τους στον τομέα των νέων τεχνολογιών, ενώ μόνο το 32,8% βλέπουν το επαγγελματικό τους μέλλον στο δημόσιο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρίας Ηigh Fidelity Media Innovation, η οποία συνέβαλε στην οργανωτική δομή του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ σχετικά με τη Θεσσαλονίκη και τους νέους ανθρώπους απέναντι στην πρόκληση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της tothepoint κ. Δ. Κατσαντώνης σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι στην έρευνα συμμετείχαν 590 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης από 18-30 ετών με τυχαία δειγματοληψία και τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων και διεξήχθη από 17-20 Μαΐου.

Ειδικότερα, για το επαγγελματικό μέλλον των νέων το 46,9% βλέπει στο εξωτερικό το επαγγελματικό του μέλλον και μόνο το 31,7% δεν επιθυμεί να μεταναστεύσει για να βρει μια καλή δουλειά, ενώ στο μεταίχμιο βρίσκεται το 19,2%, δηλώνοντας ούτε ναι ούτε όχι. Το 49,4% των νέων θέλει να ξεκινήσει μόνο του μια επιχείρηση με έντονη την παρουσία των νέων τεχνολογιών, ενώ το 28,7% δεν έχει παρόμοιο επαγγελματικό προσανατολισμό και το 20,9% δήλωσε ούτε ναι ούτε όχι. Το 48,6% των νέων δεν θέλει το επαγγελματικό του μέλλον να σχετίζεται με μια θέση στο δημόσιο και μόνο το 32,8% αποζητά τη σιγουριά του δημοσίου, ενώ το 16,6% δεν απάντησε ακόμη στο δίλημμα δημόσιο ή ιδιωτικός τομέας. Το 72,2% δεν θέλει να ασχοληθεί με τη δουλειά των γονιών του, το 42,3%  θα ήθελε να είναι υπάλληλος σε μια μεγάλη εταιρία, ενώ το 25,3% θα επιθυμούσε τη στήριξη του κράτους για να στήσει μια επιχείρηση σε παραδοσιακό τομέα της οικονομίας.
 
Για το αν η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από καινοτομία, μόλις το 6,3% θεωρεί ότι η πόλη έχει μεγάλο βαθμό καινοτομίας, το 49,2% βλέπει μέτριο βαθμό καινοτομίας και το 43,5% μικρό βαθμό καινοτομίας. Στο ερώτημα από ποιον περιμένετε να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για να αναπτυχθεί η καινοτομία στην πόλη, οι αυθόρμητες απαντήσεις που δόθηκαν κατατάσσουν πρώτη με 46,8% την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ακολουθούν τα πανεπιστήμια (13,9%), οι αρμόδιοι φορείς της πόλης (10,2%), το κράτος και η κυβέρνηση, οι πολίτες, οι φοιτητές και οι επιστήμονες.

Για το ρόλο των δυο πανεπιστημίων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ στην προώθηση της καινοτομίας στην πόλη της Θεσσαλονίκη θετικά απάντησαν μόλις το 28,5%. Για το ρόλο των διοργανώσεων, όπως το Φεστιβάλ Καινοτομίας που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 76,9% ότι βοηθούν στην ανάπτυξη της πόλης, το 60,2% ότι αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής, το 48,1% ότι δημιουργούν επαγγελματικές ευκαιρίες για νέους ανθρώπους, το 39,4% ενισχύουν οικονομικά τη Θεσσαλονίκη, το 26,6% ότι απευθύνονται σε πολύ ειδικό κοινό και δεν αφορούν στην πλειοψηφία των πολιτών και το 20,7% ότι αποτελούν ένα επιπλέον περιττό κόστος για τη Θεσσαλονίκη.

Η γενική διευθύντρια της εταιρίας High Fidelity κυρία Δέσποινα Βουδούρη υποστήριξε ότι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Καινοτομίας από το ΕΒΕΘ, ως πρώτο θετικό αποτέλεσμα είχε ότι η Θεσσαλονίκη μπήκε στον χάρτη των πόλεων που  διοργανώνουν φεστιβάλ καινοτομίας. Μέχρι τη διοργάνωση  του Φεστιβάλ η Ελλάδα και η πόλη υποστήριξε ότι απουσίαζαν παντελώς από τις λίστες παγκόσμιας κατάταξης καινοτομίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μπακατσέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ δήλωσε ότι το Φεστιβάλ Καινοτομίας θα γίνει θεσμός για την πόλη.  Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, την ερχόμενη Άνοιξη το Επιμελητήριο θα διοργανώσει το δεύτερο φεστιβάλ, αλλά και ενδιάμεσα θα γίνουν πολλές προεκδηλώσεις που θα σχετίζονται με την καινοτομία.

Εξέφρασε την έκπληξή του για τις υψηλές προσδοκίες των Θεσσαλονικέων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μπακατσέλος απέφυγε να απαντήσει. Αντίδραση, η οποία, σύμφωνα με κύκλους της πόλης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.  

Ο κ. Μπακατσέλος επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου «σκέπτεσθαι και πράττειν» και τόνισε ότι θεωρεί «άδικο να φύγουν οι νέοι στο εξωτερικό γιατί στη χώρα μας δεν τους δίνουμε ευκαιρίες». Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική κατά του νέου επικεφαλής της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης γιατί διαμαρτυρήθηκε που το ΕΒΕΘ διοργάνωσε το Φεστιβάλ Καινοτομίας. «Με τέτοια μυαλά δεν θα πάει η πόλη μπροστά, ούτε η ανάπτυξη, ούτε καινοτομία θα επέλθει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εξαπέλυσε βέλη και κατά της κυβέρνησης που καθυστέρησε 8 μήνες να τοποθετήσει διοίκηση στη Ζώνη Καινοτομίας, αλλά και σε άλλους φορείς της πόλης τους, γιατί, όπως είπε, «είχαμε 8 μήνες αδράνειας, 8 μήνες πήγαν χαμένοι». «Δεν είναι μόνο οι  φόροι και οι περικοπές μισθών και συντάξεων και η φοροδιαφυγή των επωνύμων. Πρέπει να γίνει η στελέχωση και η κίνηση των μηχανισμών, ώστε να παράγεται αποτέλεσμα. Αν μείνουμε κοιτάζοντας το θεριό απέναντι και να περιμένουμε τι θα μας πει η τρόικα να κάνουμε και δεν βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη, την καινοτομία, να είσαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό», τόνισε καταλήγοντας  ο κ. Μπακατσέλος. 

ZENITH