Skip to main content

Όλες οι αλλαγές για τα τραπεζοκαθίσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά στη Voria.gr το νέο πλαίσιο για την έκδοση αδειών χρήσης, την τοποθέτηση εξοπλισμού και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους. Σήμα επιβράβευσης για τους συνεπείς καταστηματ

της Κάτιας Γερακαρίτου

Nέες αλλαγές στο πλαίσιο παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την προστασία του δημόσιου χώρου και τη διασφάλιση της κίνησης των πεζών.

Συγκεκριμένα, δημιουργεί ζώνες ειδικών ρυθμίσεων όπου δεν θα δίνονται νέες άδειες για τραπεζοκαθίσματα, σχεδιάζει πολιτική επιβράβευσης για τους συνεπείς καταστηματάρχες, ενώ από το 2016 θα χορηγεί μία άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου που θα περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα και εξοπλισμό. «Θέλουμε να βάλλουμε μια τάξη στην πόλη, να υπάρχει σεβασμός στους πεζούς» τόνισε στη Voria.gr ο νέος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης, σύμφωνα με τον οποίο, πάρα τη διαβούλευση που έγινε για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ήδη αντιδράσεις. Ο κ. Λεκάκης σημείωσε ότι οι αλλάγες στην παραχωρηση του κοινόχρηστου χώρου, θα ισχύσουν για τις νέες άδειες από την 1/1/2016.

Την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατατίθενται προς έγκριση οι απαγορεύσεις στη χορήγηση αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου, καθώς και οι νέες γενικές ρυθμίσεις τεχνικού και λειτουργικού χαρακτήρα για την έκδοση αδειών και τοποθέτησης εξοπλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται στη συνεδρίαση να παραβρεθούν και εκπρόσωποι καταστηματαρχών, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Το νέο πλαίσιο για τα τραπεζοκαθίσματα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Σε πεζοδρόμια πλάτους άνω των 3,5 μ. παραχωρείται για τραπεζοκαθίσματα το 40% του καθαρού ελεύθερου πλάτους αυτού.
  • Σε οδούς που βρίσκονται εντός των ορίων των Α' και Ε' δημοτικών κοινοτήτων καθώς και της δημοτικής ενότητας Τριανδρίας, απαγορεύεται η παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου αν το πεζοδρόμιο έχει πλάτος έως 2,5 μ. Για τις λοιπές οδούς (εντός των ορίων των Β' , Γ' και Δ' δημοτικών κοινοτήτων), απαγορεύεται η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου αν το πεζοδρόμιο έχει πλάτος έως 2 μ.  
  • Η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου σε καταστήματα του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου πρέπει να γίνεται από την ίδια πλευρά εκτός αν μεσολαβεί κενό διάστημα τουλάχιστον 5 μ. ή αν υπάρχει άλλο εμπόδιο            
  • Σε συνεχόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία έχει παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος προς το κράσπεδο, να υπάρχει ελεύθερος διάδρομος διέλευσης 1,50 μ. μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων τους. Ο ελεύθερος χώρος θα είναι ανάλογος με την πρόσοψη του καταστήματος.
  • Σε γωνίες οδών όπου έχει γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, επιτρέπεται η κατάληψη μόνο προς το τοίχο του καταστήματος. Σε γωνίες οδών που απαγορεύεται η κατάληψη πεζοδρομίου σε μία από τις δύο οδούς, απαγορεύεται επίσης και στη συμβολή αυτών
  • Ελεύθερος ο χώρος έμπροσθεν εισόδου οικοδομής έως το οδόστρωμα
  • Ελεύθερη η όδευση τυφλών και 0,50 μ. εκατέρωθεν αυτής και η ράμπα ΑΜΕΑ και 1 μ. περιμετρικά αυτής
  • Ελεύθερη ελάχιστη απόσταση από φωτεινό σηματοδότη (χωρίς διάβαση) 1,50 μέτρο
  • Ελεύθερος ο χώρος έμπροσθεν διάβασης και 0,50 μ. δεξιά και αριστερά
  • Ελεύθερη ελάχιστη απόσταση από κάδο απορριμμάτων 1 μέτρο
  • Ελεύθερα και με εύκολη την επισκεψιμότητα - απόσταση 0,50 μ. - από καφάο ΟΤΕ και άλλα κυτία Οργανισμών Κοινής Ωφελείας.
  • Ελεύθερα και χωρίς καμία παρέμβαση, δέντρα - δενδροδόχοι, παρτέρια κλ
  • Ελεύθερος χώρος 0.60μ. από την άκρη του κρασπέδου, όταν υπάρχει στάθμευση οχημάτων στη συγκεκριμένη πλευρά της οδού.                                   
  • Η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου πλησίον του κρασπέδου απαγορεύεται όταν υπάρχει πιάτσα ταξί, σε μήκος 10μ. από την αρχή αυτής.
  • Δικαίωμα χρήσης κοινοχρήστου χώρου όμορου καταστήματος υπάρχει μόνο εφόσον δοθεί από αυτό υπεύθυνη δήλωση με τη σύμφωνη γνώμη. Η παραχώρηση χώρου και πέραν της πρόσοψης καταστήματος, επιτρέπεται μόνο εφόσον γίνεται σε συνέχεια του παραχωρημένου έμπροσθεν της πρόσοψης χώρου.
  • Όταν υπάρχει στοά μπορεί να παραχωρηθεί χώρος μόνον εντός αυτής. Η παραχώρηση επιτρέπεται προς το τοίχο του καταστήματος και προς τις κολώνες, εφόσον αφήνεται ελεύθερος διάδρομος τουλάχιστον 2 μ. Στην οδό Αριστοτέλους απαγορεύεται η παραχώρηση χώρου εντός στοάς.
  • Σε διαδρόμους εντός πάρκου ισχύει ό,τι για τα πεζοδρόμια (καμία παραχώρηση σε διαδρόμους πλάτους κάτω των 2,5 μ. και διπλές σειρές μόνο αν το πλάτος του διαδρόμου υπερβαίνει τα 10 μ.)         

Οι απαγορεύσεις – ειδικές ζώνες

  • Δεν χορηγούνται άδειες κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα στις οδούς:                  

           - Βενιζέλου (από Λ. Νίκης έως Ερμού)

           - Ίωνος Δραγούμη (από Κουντουριώτου έως Ερμού)  

           - Μητροπόλεως (από Ίωνος Δραγούμη έως Φιλικής Εταιρείας)

           - Μανουσογιαννάκη

           - Δαγκλή (στον πεζόδρομο, κάτω από την οδό Τσιμισκή)

  • Επιτρέπεται η παραχώρηση σε ποσοστό 20% του αριθμού των καταστημάτων, για κάθε πλευρά οικοδομικού τετραγώνου, στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς: Κουντουριώτου - Λ. Νίκης - Ν. Γερμανού - Αγγελάκη - Εγνατία – Δωδεκανήσου – Σαλαμίνος. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τη Λεωφ. Νίκης ενώ για την οδό Δωδεκανήσου ισχύει και στις δύο πλευρές της.
  • Δεν χορηγούνται άδειες κατάληψης κοινοχρήστου χώρου σε οδούς που βρίσκονται υπό ανάπλαση και ο προς διάθεση κοινόχρηστος χώρος σε Κ.Υ.Ε. θα πρέπει να προβλέπεται από το στάδιο μελέτης αυτής και θα εκδίδεται ειδική κανονιστική πράξη πριν την ολοκλήρωση της ανάπλασης, που θα καθορίζει τον προς διάθεση
  • Οι νέες ρυθμίσεις της απόφασης ισχύουν για νέες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων και σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης σε νέο πρόσωπο.  

Οι επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υποχρεούνται:

  • να αναρτούν εμφανώς στη προθήκη του καταστήματος το σχέδιο και την άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (καθώς και αυτή για τον εξοπλισμό)
  • να διαγραμμίζουν τον παραχωρημένο κοινόχρηστο χώρο και έχουν την ευθύνη διατήρησης της διαγράμμισης, με ανεξίτηλο κίτρινο χρώμα, εποξειδικής βαφής και προστασίας.

Οι ρυθμίσεις τοποθέτησης εξοπλισμού σε κοινόχρηστους χώρους

  • Ομπρέλες και ζαρντινιέρες τοποθετούνται εντός του παραχωρημένου για κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων χώρου κατόπιν αδείας.
  • Προστατευτικά πετάσματα τοποθετούνται προαιρετικά, περιμετρικά και εντός του χώρου κατάληψης. Θα έχουν ύψος έως 1,50 μ. και πλευρικά θα έχουν μήκος έως 1,20 μ. Μπορούν να τοποθετούνται μόνο σε πεζοδρόμια με ελάχιστο πλάτος 5 μέτρα και σε πεζόδρομους.
  • Σε πεζοδρόμια πλάτους μεγαλύτερου των 5 μ. θα πρέπει να τοποθετείται υποχρεωτικά ξύλινο δάπεδο στον παραχωρημένο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων χώρο, επιτρέποντας την προσβασιμότητα σε φρεάτια.  Εξαιρούνται τα πεζοδρόμια της Λ. Νίκης όπου η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου είναι υποχρεωτική.
  • Εντός του παραχωρημένου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων χώρου, επιτρέπονται κατόπιν σχετικής αδείας ζαρντινιέρες, θερμαντικά σώματα, ανεμιστήρες, ομπρέλες και ανεμοφράκτες, φορητά και όχι πακτωμένα.
  • Η συγκεκριμένη κανονιστική Απόφαση θα έχει εφαρμογή από το 2016 προκειμένου να υπάρχει εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής των επιχειρηματιών.

Ενιαία άδεια - Επιβράβευση των καταστημάτων  

Οι δημοτικές κοινότητες μπορούν να προτείνουν προς το δημοτικό συμβούλιο, έως 3 επιχειρήσεις το χρόνο, για χορήγηση ειδικού σήματος ή τίτλου επιβράβευσης για καταστήματα που τηρούν τους κανόνες λειτουργίας και είναι φιλικά στην πρόσβαση των πεζών και ΑΜΕΑ. Από το έτος 2016 θα χορηγείται μία άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου που θα περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα αλλά και τον εξοπλισμό που θα λαμβάνει το κάθε κατάστημα.

Οι νέες ρυθμίσεις για τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων και τη χορήγηση των σχετικών αδειών, προέκυψαν αφού ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των δημοτικών κοινοτήτων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους του ΕΕΘ, του ΕΒΕΘ και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

ZENITH