Skip to main content

Ολοκληρώνεται η επιχωμάτωση της τοξικής φωτιάς στη Δράμα

Στο ελάχιστο έχουν μειωθεί οι εκλύσεις τοξικών αερίων από την καταστροφική πυρκαγιά στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, καθώς τα συνεργεία έχουν επιχωματώσει το 90% της καιόμενης έκτασης.
Μήνυση κατά του επιχειρηματία Δημήτρη Καραγιαννίδη, αλλά και κατά παντός υπευθύνου, καταθέτει ο Νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης λόγω της οικολογικής καταστροφής που πλήττει από τα ξημερώματα της Κυριακής (20/6) την περιοχή του, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε έκταση συγκέντρωσης μεταχειρισμένων ελαστικών (περίπου 50 στρεμμάτων) στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας.

Σήμερα (22/6) δύο ελεγκτές – επιθεωρητές Περιβάλλοντος (που απέστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος από την Αθήνα) επισκέφθηκαν το χώρο της πυρκαγιάς, όπου συνεχίζονται αμείωτες οι εργασίες επιχωμάτωσης των λοφίσκων των ελαστικών που συνεχίζουν να καίγονται. Συνοδευόμενοι από κλιμάκιο αρμοδίων της Νομαρχίας Δράμας, οι δύο ελεγκτές επιθεώρησαν το έργο κατάσβεσης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, καθώς έχει απομείνει προς επιχωμάτωση λιγότερο από 10% της συνολικής έκτασης. 

Εκατοντάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και άλλο προσωπικό, με δεκάδες οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικά και στρατιωτικά, εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να καταπλακωθούν και οι τελευταίοι σωροί των καιόμενων ελαστικών και να σταματήσει οριστικά η έκλυση τοξικών αερίων. Σήμερα χρησιμοποιήθηκαν και δύο υδροφόρες με ειδικό υγρό, που μεταφέρθηκε από την Αθήνα, για να καταβρεχθούν οι λοφίσκοι των ελαστικών που ακόμα καίγονται.

Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Δ΄ Σώματος Στρατού (και ειδικότερα του Τάγματος Μηχανικού Ξάνθης) στις εργασίες αντιμετώπισης της μεγάλης πυρκαγιάς.  Όμως, οι προσπάθειες όλων δυσχεραίνονται από τις συνεχείς καθημερινές βροχές, που πέφτουν στο νομό Δράμας.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε αργά το μεσημέρι στη Νομαρχία Δράμας, οι δύο επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος επεσήμαναν ότι η χώρα μας έχει εξαιρετικά περιορισμένη τεχνογνωσία κι εμπειρία σε τέτοιου είδους συμβάντα, αφού το μοναδικό ανάλογο περιστατικό αφορούσε τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί προ ετών στη χωματερή των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης –και η οποία κατασβήστηκε ύστερα από περίπου τρεις εβδομάδες.

Ειδικοί του Δ.Π.Θ.

Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Νομαρχία Δράμας, με τη συμμετοχή κλιμακίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης υπό τον καθηγητή Κώστα Ουζούνη, προκειμένου να δρομολογηθούν οι μετρήσεις και αναλύσεις στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, που θα καταδείξουν εάν και σε ποιο βαθμό έχει μολυνθεί η περιοχή από επικίνδυνες τοξικές κι άλλες ουσίες, που εκλύθηκαν κατά την καύση των ελαστικών.

Πάντως, από χθες με απόφαση του Νομάρχη Δράμας απαγορεύεται στους κτηνοτρόφους της περιοχής να βγάζουν για βόσκηση τα ζώα τους σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το σημείο της πυρκαγιάς.  Επίσης, απαγορεύεται να δοθούν προς κατανάλωση γαλακτοκομικά που έχουν παραχθεί στην περιοχή από την προχθεσινή Κυριακή και μετά.

Από το Νοσοκομείο Δράμας δόθηκαν στο κοινό οδηγίες για προστασία και αποφυγή επιπλοκών από την εισπνοή επικίνδυνων ουσιών, που πιθανώς να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα της περιοχής.

ZENITH