Skip to main content

Ολοταχώς προς τη χρεοκοπία η Ελλάδα, υποστηρίζει ο Ρουμπίνι

Ολοταχώς προς τη χρεοκοπία οδεύει η Ελλάδα, η οποία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, υποστηρίζει ο διάσημος οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπίνι.
Ολοταχώς προς τη χρεοκοπία οδεύει η Ελλάδα, η οποία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, υποστηρίζει ο διάσημος οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπίνι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο κ. Ρουμπίνι τόνισε μιλώντας σε συνέδριο στο Σάο Πάολο ότι τα κράτη της Ευρωζώνης θα βιώσουν οικονομική αποτελμάτωση φέτος, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, κάτι που θα επιβαρύνει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. «Άλλωστε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ίσως επιβραδυνθεί κάτω από 2% στο δεύτερο μισό του έτους», εκτιμάει.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η ζώνη ευρώ θα βρεθεί σε μια ανάκαμψη τύπου «U», που σημαίνει ότι μετά από την παρατεταμένη στασιμότητα θα υπάρξει μια αλματώδης ανάκαμψη.

Ακόμη, δήλωσε ότι οι οικονομίες Κίνας, Ινδίας και Βραζιλίας βρίσκονται σε φάση υπερθέρμανσης, που δημιουργεί «φούσκες» σε αρκετές κατηγορίες ενεργητικού. «Η οικονομία της Βραζιλίας είναι ένα πουλέν για την παγκόσμια οικονομία, με το outlook της να παραμένει πολύ θετικό παρά το γεγονός ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανακόψει μερικώς την ανάπτυξη της χώρας», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε: «Ο προσδοκώμενος και πραγματικός πληθωρισμός παρουσιάζουν ανοδική τάση, γεγονός που υποδηλώνει ότι στα επόμενα τρίμηνα θα πρέπει να γίνει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σταδιακά αλλά προοδευτικά, προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι πληθωριστικές προσδοκίες θα παραμένουν συγκρατημένες».

Σχετικά με την Κίνα, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μπορεί να επιβραδυνθεί στο 7-8% έως τα τέλη του 2010 ή αρχές του 2011, από 11,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

ZENITH