Skip to main content

Ομάδα ελέγχου των εμπορικών τραπεζών στη Βουλγαρία

Στη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων προχωρά η βουλγαρική κυβέρνηση, με στόχο τη θέσπιση ενός ενιαίου πακέτου κανόνων που θα διέπουν τις εμπορικές τράπεζες.
Στη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων από το υπουργείο Οικονομικών, την Ενωση Βουλγαρικών Τραπεζών και την Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Βουλγαρίας προχωρά η βουλγαρική κυβέρνηση, με στόχο τη θέσπιση ενός ενιαίου πακέτου κανόνων που θα διέπουν τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες «κρατούν» τις καταθέσεις των μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα καταλήξει, σε διάστημα ενός μήνα, σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν και μόλις εγκριθούν θα τεθούν σε ισχύ.

Η ανακοίνωση του κ. Ντιάνκοφ έγινε έπειτα από τη δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει των οποίων περίπου το 65% των καταθέσεων 18 μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, «βρίσκονται» σε τρεις τράπεζες: την Corporate Commercial Bank (περίπου το 48% των κεφαλαίων των μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων), την EIBank (9%) και τη Central Cooperative Bank (7%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι καταθέσεις των 18 επιχειρήσεων, τον Μάρτιο του 2010, διαμορφώνονταν σε 856 εκατ.λέβα, μειωμένες κατά 29% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Τότε, οι καταθέσεις των τραπεζών ήταν συγκεντρωμένες σε τρεις τράπεζες, την Corporate Commercial Bank, την Investbank και την Central Cooperative Bank. Πλέον, η Investbank, «έπεσε» στην πέμπτη θέση, καθώς συγκεντρώνει το 6,3% των καταθέσεων των 18 μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων.

Ήδη, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε τη διενέργεια ελέγχου στις τράπεζες, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια επιλογής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία «φιλοξενούνται» και στην ιστοσελίδα της βουλγαρικής ραδιοφωνίας, πέραν των μεριδίων των τριών προαναφερόμενων τραπεζών, η Unicredit Bulbank κατέχει το 7,1% του συνόλου των καταθέσεων (60,77 εκατ.λέβα), η Investbank το 6,26% (53,61 εκατ.λέβα), η Raiffeisen Bank το 4,85% (41,5 εκατ.λέβα), η DSK Bank 3,72% (31,8 εκατ. λέβα), η First Investment Bank 1,5% (12,84 εκατ. λέβα), η Commercial Bank 1,4% (12,75 εκατ. λέβα), η Τράπεζα Πειραιώς 1,41% (12,03 εκατ. λέβα) και η BNB Paribas 1,4% (12,02 εκατ. λέβα).

ZENITH