Skip to main content

Ομιλία Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο για την Παιδεία

Δε θα αφήσουμε την κρίση να επηρεάσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, κοιτάμε μπροστά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την Παιδεία.
Δε θα αφήσουμε την κρίση να επηρεάσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, κοιτάμε μπροστά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την Παιδεία.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Παιδεία είναι βασικός πυλώνας αλλαγών. «Θέλουμε να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό με την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης και αλληλεγγύης, είναι απαραίτητο ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης και μία εκπαιδευτική πολιτική που να δίνει στα παιδιά βάσεις, αλλά και να κάνει τη νέα γενιά ενεργή συμμέτοχο στη ζωή.

Σημείωσε δε ότι από την θητεία του ως υπουργός Παιδείας γνωρίζει τόσο τα προβλήματα όσο και τις δυνατότητες που υπάρχουν και τόνισε ότι απαιτούνται βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές, κτύπημα των χρόνιων ανορθολογισμών στην Παιδεία, αλλά και αλλαγή ενός παιδαγωγικού μοντέλου που πνέει πλέον τα λοίσθια.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το σύστημα είναι ξένο προς τις ανάγκες των νέων και των ζητημάτων τους, της κοινωνίας και της οικονομίας, και επεσήμανε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να προετοιμάζει τους νέους για τη νέα εποχή που είναι ψηφιακή, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, για τα πράσινα επαγγέλματα, αλλά και την στάση στους ανοικτούς ορίζοντες τις διεθνούς κοινότητας, πάντα με σεβασμό στις αξίες του Ελληνισμού, ενώ ταυτόχρονα να τους δίνει και τα όπλα, ώστε να αντεπεξέλθουν στο σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό της εποχής.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία ίσων δυνατοτήτων πρόσβασης και εξέλιξης στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «αν κι η Παιδεία λέγεται δωρεάν εν τούτοις δεν είναι» και τόνισε ότι «πρέπει να κτυπηθεί το τεράστιο κόστος, καθώς κρίσιμοι τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία είναι φορτωμένες στις πλάτες των νοικοκυριών».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ακόμη ότι οι αλλαγές στην Παιδεία με τα νομοσχέδια που θα φέρει η κ. Διαμαντοπούλου αφορούν στην προσχολική, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι το δημοτικό σχολείο είναι η βάση της εκπαίδευσης.

Εκανε δε λόγο για καινοτόμο και ψηφιακό σχολείο, ψηφιακά μαθήματα και βιβλία αλλά και επικοινωνία και πρωτοβουλίες ακόμα και αξιολόγηση μέσω διαδικτύου, υπογραμμίζοντας ότι το ψηφιακό σχολείο αποτελεί προϋπόθεση της αναβάθμισης της Παιδείας.

«Έχω ακούσει πολλές φορές ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται, εμείς λέμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε, τώρα θα αλλάξουν όλα, δεν υπάρχει δεν μπορώ από κανέναν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας να αφήσουμε πίσω το συντηρητισμό και τις συντεχνιακές λογικές.

ZENITH