Skip to main content

Όμηροι των αγροτικών κινητοποιήσεων οι παραγωγοί επίπλου

«Θύμα» της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων κινδυνεύει να πέσει και η έκθεση επίπλου, Furnidec Business, που ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Θύμα» της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων κινδυνεύει να πέσει και η Διεθνής Έκθεση Επίπλου, Furnidec Business, που θα  λειτουργήσει από 22-25 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη. Οι κατασκευαστές επίπλων που συμμετέχουν στη Furnidec εκφράζουν την αγανάκτησή τους, γιατί και φέτος είναι «θύματα» των αγροτών και της βαρυχειμωνιάς, με συνέπεια μεγάλος αριθμός όσων είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν την έκθεση να το αναβάλουν, λόγω των προβλημάτων που ανακύπτουν από το κλείσιμο των δρόμων.

Οι εκθέτες της Furnidec  και η   Επιτροπή Κατασκευστών Επίπλου Βορείου Ελλάδος με επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να επιλυθεί το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, που πλήττουν τις υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις της χώρας και παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευση στους Eλληνες και ξένους επισκέπτες της έκθεσης. Επίσης, ζητούν την παρέμβαση της υπουργού για τη στήριξη και του δικού τους προβληματικού κλάδου των παραγωγών επίπλου, οι οποίοι τρέφουν υψηλές προσδοκίες για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων μέσω της Furnidec Business. Στην επιστολή τους, αναφέρουν ότι «η προσέλευση των εμπορικών επισκεπτών στην έκθεση καθίσταται αδύνατη, με αποτέλεσμα οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να υποστούν τεράστιες ζημίες. Επίσης, οι κινητοποιήσεις στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας δεν επιτρέπουν σε αλλοδαπούς αγοραστές να επισκεφθούν την έκθεση, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμο συνάλλαγμα για τη χώρα μας».

Επισημαίνουν, δε, ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και το 2009, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι εμπορικοί επισκέπτες της έκθεσης και να ζημιωθούν σημαντικά.

ALTO: Όχι στη χούντα των αγροτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κατασκευής επίπλων Αlto, κ. Αγγελος Στίνης μιλώντας στη Voria.gr και ως εκπρόσωπος της Επιτροπής  Κατασκευστών Επίπλου Βορείου Ελλάδος, εκφράζει την αγανάκτησή του, γιατί οι 180 επιχειρήσεις που μετέχουν στην έκθεση Furnidec και απασχολούν 5.000 εργαζόμενους είναι «όμηροι» των αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Ένα χρόνο περιμένουμε τη Furnidec, για να δειγματίσουμε τα νέα μας προϊόντα, να κλείσουμε παραγγελίες και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των εταιριών μας και τις θέσεις εργασίας και οι αγρότες παρεμποδίζουν την προσέλευση επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, λειτουργώντας σε βάρος του κλάδου μας», αναφέρει ο κ.Στίνης.

Ο κ. Στίνης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όταν ο κλάδος,  λόγω κρίσης και έντονου ανταγωνισμού από τα φθηνά εισαγόμενα μικροέπιπλα το 2009 είχε πτώση του τζίρου και των παραγγελιών κατά 50% και «οι αγρότες αποκόβουν την τελευταία ελπίδα μας». Ο ίδιος θέλει να αντισταθεί στη «χούντα των αγροτών», καθώς επιβάλουν τις κινητοποιήσεις τους σε βάρος όλων των άλλων παραγωγικών κλάδων.

Ο κ. Στίνης αναφέρει ότι το 2010 ξεκίνησε πολύ άσχημα και «όλοι εμείς οι Έλληνες παραγωγοί επίπλου παίζουμε το τελευταίο μας χαρτί, περιμένοντας σαν το μάνα εξ ουρανού μια προβολή, μια έκθεση επίπλου που τυγχάνει να είναι η μεγαλύτερη κλαδική έκθεση επίπλου στη χώρα μας». Αναφέρει ότι το κόστος συμμετοχής σε μια τέτοια έκθεση (συμπεριλαμβανομένων δημιουργικών και κατασκευαστικών εξόδων) για ένα περίπτερο  επιφάνειας 100 τμ  φθάνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

Με 180 εκθέτες ξεκινά την Παρασκευή η Furnidec

Με τη συμμετοχή συνολικά 180 εκθετών (έναντι 160 στην περσινή διοργάνωση) από την Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες: Ιταλία, Ινδία, Μαλαισία, Ινδονησία, Πακιστάν, Δανία, Βέλγιο και Ολλανδία ανοίγει την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου τις πύλες της η 4η Διεθνής Επαγγελματική Έκθεση Επίπλου Furnidec Business της Helexpo.  Με στόχο την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της έκθεσης, η Helexpo έχει προσκαλέσει και φιλοξενεί (πρόγραμμα hosted buyers) εμπορικούς επισκέπτες από 186 εταιρίες από την Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες: Ρωσία, Κύπρο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Λιβύη, Αλβανία, Σερβία και Μεγάλη Βρετανία.

Η Έκθεση καλύπτει με τα εκθέματά της όλο το φάσμα του σύγχρονου επίπλου, καθώς περιλαμβάνει έπιπλα σαλονιού –καθιστικού, έπιπλα κρεβατοκάμαρας, τραπεζαρίας, παιδικά έπιπλα, έπιπλα πτυσσόμενα, κουζίνας, μπάνιου, έπιπλα μπαμπού, μικροέπιπλα, επαγγελματικό εξοπλισμό, υφάσματα επιπλώσεων, μοκέτες, τάπητες, στρώματα, φωτιστικά κ.α.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι τις καθημερινές (Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και Δευτέρα 25 Ιανουαρίου) από 11 πμ έως 9 μμ και το Σαββατοκύριακο (23 και 24 Ιανουαρίου) από 10 πμ έως 9 μμ.

ZENITH