Skip to main content

Ομοιότητες και διαφορές Ελλάδας - Πορτογαλίας

Είναι η Πορτογαλία ο επόμενος στόχος των διεθνών κερδοσκόπων; Τις τελευταίες ώρες ολοένα και πληθαίνουν οι καταφατικές απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, γεγονός το οποίο προκαλεί ανατριχίλα στις Βρυξέλ
Είναι η Πορτογαλία ο επόμενος στόχος των διεθνών κερδοσκόπων; Τις τελευταίες ώρες ολοένα και πληθαίνουν οι καταφατικές απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, γεγονός το οποίο προκαλεί ανατριχίλα στις Βρυξέλλες.

Χθες, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της χώρας, σε σχέση με το γερμανικό, έσπασε το φράγμα του 5%, την ώρα που το ελληνικό όδευε για νέα ύψη (πάνω από το 9%). Κάπως έτσι όμως ξεκίνησε το δρόμο προς το ...χάος και η χώρα μας.

Σύμφωνα με τους σημερινούς FT, οι εκτιμήσεις της Λισσαβόνα, σχετικά με την πορεία βασικών μεγεθών της οικονομίας της, είναι αισιόδοξες, ενώ το έλλειμμα της χώρας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, έχει φτάσει στο 9,4%.

Σε σχέση με το ελληνικό 13,6%, υπάρχει ακόμα μια απόσταση ασφαλείας, όμως για πόσο ακόμα; Το μόνο που «σώζει» αυτή τη στιγμή την Λισαβόνα είναι το χρέος της, το οποίο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και πάλι διαμορφώνεται μόλις στο 77%. Σε σχέση με το ελληνικό που έχει ξεπεράσει και το 115% δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Το θέμα, όμως, είναι αν οι κερδοσκόποι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

ZENITH