Skip to main content

Ώρα για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, λέει το ΔΝΤ

«Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ», δήλωσε ο Μάρεκ Μπέλκα, διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και χαρακτήρισε - μεταξύ άλλων - «απολύτως επαρκή τη δέσμη μέτρων που περιέχει ο ευρωπ
Την ώρα που οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών της ΕΕ «είναι μέτριοι», έχει έλθει «το πλήρωμα του χρόνου» για να «μεταρρυθμιστεί» στο δημοσιονομικό πεδίο όλη η ΕΕ, επισημάνθηκε σήμερα, Τετάρτη, από το ΔΝΤ, που δήλωσε ταυτοχρόνως «έτοιμο» να βοηθήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, «εάν τούτο είναι αναγκαίο».

Όπως δήλωσε ο κ. Μάρεκ Μπέλκα, ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός, πλέον διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο διεθνούς συμποσίου στις Βρυξέλλες, «η Ευρώπη είναι τώρα αντιμέτωπη με μία κρίσιμη καμπή, καθώς οι χρηματαγορές εστιάζουν στο πρόβλημα των δημοσίων οικονομικών κάθε χώρας ξεχωριστά».

Χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα, ο κ. Μπέλκα περιορίστηκε να δηλώσει ότι «εκτός της Ισπανίας και της Πορτογαλίας» και άλλα κράτη μπορεί να «εισέλθουν στο ορατό μέλλον στη φάση της οικονομικής περιδίνησης».

«Κοιτάξτε προσεκτικά τις διαφορές απόδοσης ομολόγων, τα spreads όλων των μελών στην ευρωζώνη», συνέστησε. «Κι άλλα μέλη στην ευρωζώνη οφείλουν να κάνουν μία δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε επίσης.

«Σε αυτή τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής εμπλεκόμεθα και μάλιστα θα εμπλεκόμεθα για πολύ καιρό», προέβλεψε.

Έκρινε ταυτοχρόνως «απολύτως επαρκή» τη δέσμη μέτρων που περιέχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τον οποίο και χαρακτήρισε μία «θαυμάσια δέσμη μέτρων».

ZENITH