Skip to main content

Ορατός ο κίνδυνος για 13ο και 14ο μισθό

Ο κίνδυνος στον ιδιωτικό τομέα, σε ό,τι αφορά στον 13ο και τον 14ο μισθό εξέλιπε μόνο για το 2010, προειδοποιεί ο Δημήτρης Ασημακόπουλος και αποδίδει βαρύτατες ευθύνες σε όσους διαπραγματεύτηκαν το μν
Ο κίνδυνος στον ιδιωτικό τομέα, σε ό,τι αφορά στον 13ο και τον 14ο μισθό δεν έχει εκλείψει ακόμη, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ στέλνει μήνυμα προς τους εργαζόμενους πως τουλάχιστον για φέτος δεν είναι δυνατό να συζητηθεί αύξηση μισθών. Παράλληλα, αποδίδει βαρύτατες ευθύνες σε όσους διαπραγματεύτηκαν το μνημόνιο με την Τρόικα, διότι έβαλαν αβίαστα την υπογραφή τους και χαρακτηρίζει «μια ακόμη σφαλιάρα» για την επιχειρηματικότητα την παράταση του «παγώματος» στην επιστροφή του ΦΠΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως εξηγεί, στερεί από την αγορά, σε μια δύσκολη ώρα, ρευστότητα περίπου 1 δισ. ευρώ.

«Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να προστατευτεί όσο το δυνατό καλύτερα η δουλειά, η θέση εργασίας», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση της εργοδοσίας και των συνδικάτων για το θέμα της υπογραφής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διευκρινίζοντας πως «εξηγήθηκε επαρκώς ότι για το 2010 τουλάχιστον δεν είναι δυνατό να μιλήσουμε για αύξηση μισθών και το αντιλαμβάνονται αυτό και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Όταν οι τζίροι των επιχειρήσεων είναι 10 - 50% κάτω, δεν μπορείς να μιλάς για αυξήσεις. Δεν ζουν κι αυτοί εκτός πραγματικότητας».

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι στη διαπραγμάτευση της εργοδοσίας με τα συνδικάτα αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί και η συμφωνία για την καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού. «Με έναν παλιό νόμο αυτά δεν είναι μισθοί, αλλά επιδόματα κι ως εκ τούτου, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβούν πράγματα όπως αυτά που έγιναν στο δημόσιο», εκτιμά ο κ. Ασημακόπουλος και προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος για τον ιδιωτικό τομέα δεν έχει εκλείψει ακόμη. Εξέλιπε μόνο για το 2010. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει το 2011.

Σαφώς και μπορεί να πατήσουν πάνω σε μια κακή απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί και να βάλουν χέρι και στον ιδιωτικό τομέα. Και κάτι τέτοιο η αγορά δεν θα το άντεχε. Θα τα βουλιάξουμε όλα».

Αναφορικά με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον «πάγωμα» έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, της επιστροφής του ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, εξάλλου, ο κ. Ασημακόπουλος μίλησε για «σφαλιάρα» στην αγορά, η οποία είναι ήδη σε δραματική κατάσταση. «Σε μια οικονομία και μια αγορά όπου η ρευστότητα συνεχώς συρρικνώνεται και οι τράπεζες παρουσιάζουν αδυναμία να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη, για διάφορους λόγους, το να πηγαίνεις και να αποστερείς από τις επιχειρήσεις αυτά που δικαιωματικά πρέπει να πάρουν πίσω είναι άλλη μια σφαλιάρα στη λειτουργία και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων όχι να αναπτυχθούν, αλλά να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους και κυρίως να συγκρατήσουν τις θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα χρήματα που οφείλονται στις επιχειρήσεις από επιστροφή ΦΠΑ ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος».

Για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα και τις αλλαγές στα όρια ηλικίας δε, ο κ. Ασημακόπουλος, που μίλησε στο ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αν και υποστήριξε πως είναι λογικό όριο αυτό του 60ου έτους ηλικίας, εξέφρασε αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκεται να εφαρμοστεί. «Αυτά που επιχειρούνται εδώ δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Απορώ πώς αυτοί οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας, σε αυτήν τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αποδέχθηκαν, έτσι αβίαστα, να βάλουν την υπογραφή τους και να συμφωνήσουν σε αυτά» επισήμανε και υποστήριξε ότι «φέρουν βαρύτατη πολιτική ευθύνη», καθώς «κατά την άποψή μου έκαναν μια κακή διαπραγμάτευση σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, την οποία λένε πως θέλουν κι υπερασπίζονται μέσα από αυτό το μνημόνιο. Δυστυχώς  με αυτές τις αποδοχές που έκαναν, το αντίθετο θα πετύχουν».

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας διευκρίνισε επαρκώς ότι το μνημόνιο έχει δεσμεύσεις σε ένα ποσοστό 80% και πως υπάρχει και ένα 20%, το οποίο είναι θέμα ερμηνείας και ελιγμών και πολιτικής διαπραγμάτευσης. «Πρέπει να μετρήσουν και αυτοί που προώθησαν αυτό το μνημόνιο και η ελληνική πλευρά, η οποία επιπόλαια  απεδέχθη κάποια θέματα τα οποία δεν περνάνε» είπε ο κ. Ασημακόπουλος και αναφερόμενος ειδικά στα ήξεις αφήξεις με το ποσοστό αναπλήρωσης που θα ισχύσει για τις συντάξεις (σ. σ. που φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει πλέον) και στον κίνδυνο να μειωθούν στο μισό, προέβλεψε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. «Τα ψέματα τελείωσαν.
Πρέπει να εμπλακεί σε αυτήν την ιστορία κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός», τόνισε και πρόσθεσε πως, μολονότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον «μπαμπούλα» της μη καταβολής των επόμενων δόσεων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αν δεν συναινέσουμε σε κάποια πράγματα που μας προτείνονται, διευκρίνισε εμφαντικά ότι «όταν κληθεί ο πολίτης να απαντήσει στο ερώτημα καταστροφή ή περισσότερη καταστροφή, οι συνέπειες θα είναι δραματικές για όλη την κοινωνία και την οικονομία, διότι ο κατεστραμμένος την καταστροφή δεν τη φοβάται». Εκτίμησε ακόμη ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό της εισφοροαποφυγής, που σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι για διάφορους λόγους στο 35%  θα φθάσει στο 60-70%, γιατί «ποιος είναι ο λόγος να πληρώνεις ένα τέτοιο σύστημα; Είναι προτιμότερο να βάλεις τα 500-700 ευρώ το μήνα που σου αναλογούν σε έναν κλειστό λογαριασμό σε μια τράπεζα και έπειτα από 40 χρόνια εργασίας να πάρεις τους τόκους και να έχει και το κεφάλαιό σου». Επιπλέον συνέπεια κατά τον κ. Ασημακόπουλο θα ήταν να υποχωρήσει περαιτέρω η αναπτυξιακή λογική του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς «ένας που έχει μια κάποια ελάχιστη σιγουριά, ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης, τότε ρισκάρει πιο πολύ στην επιχείρησή του και δεν αναζητά και άλλες πηγές διασφάλισης των γηρατειών του».

ZENITH