Skip to main content

Οργή πολιτών για την οικολογική καταστροφή στη Δράμα

Εισβολή δεκάδων κατοίκων του Ξηροποτάμου Δράμας διέκοψε κακήν κακώς το αποψινό Νομαρχιακό Συμβούλιο Δράμας, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι καταλογίζουν ευθύνες για την οικολογική καταστροφή στη γειτονική το
Σε ακρότητες οδήγησε απόψε η οικολογική καταστροφή που εξελίσσεται στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, ύστερα από τη χθεσινή πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο αποθήκευσης ελαστικών, καθώς δεκάδες κάτοικοι του Ξηροποτάμου, που γειτνιάζει άμεσα με τη ΒΙΠΕ, εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Δράμας και διέκοψαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο που μόλις είχε αρχίσει.

Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται εναντίον των νομαρχιακών αρχών και υπηρεσιών, καταλογίζοντάς τους παραλείψεις και καθυστερήσεις τόσο στον έλεγχο της επιχείρησης που ευθύνεται για την καταστροφή, όσο και στην επέμβασή τους μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ, ειδική σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται εντός των αμέσως επομένων ημερών στη Δράμα, προκειμένου να παράσχει οδηγίες για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής που επαπειλείται για την περιοχή. 
Πυρκαγιά που δημιούργησε ένα ευμέγεθες τοξικό νέφος, το οποίο περιφέρεται –ανάλογα με τη φορά και την ένταση του ανέμου- σε μήκος πολλών χιλιομέτρων στο λεκανοπέδιο της Δράμας και οι βλαπτικές προεκτάσεις του έφτασαν έως τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Ο νομάρχης Δράμας Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης επικοινώνησε σήμερα με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και απέσπασε την υπόσχεση για άμεση ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται σε τοπικό επίπεδο και από πλευράς υπουργείου.

Μετρήσεις
Επιπλέον, ανατέθηκε στον καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κώστα Ουζούνη το έργο της μέτρησης των επιπέδων των τοξικών αερίων και των άλλων ρύπων που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα του νομού από την καύση των ελαστικών. Ο κ. Ουζούνης θα βρίσκεται από την Τετάρτη στη Δράμα για να προβεί, με το κατάλληλο συνεργείο, στις απαραίτητες μετρήσεις, που θα καθορίσουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις Αρχές, ώστε να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού και η αποτροπή μόλυνσης του αέρα, του εδάφους και του υπεδάφους της περιοχής από τοξικά.

Η επιχωμάτωση
Οι επιχειρήσεις επιχωμάτωσης των λοφίσκων των ελαστικών, που συνεχίζουν να καίγονται σε μια μεγάλη έκταση (περίπου 50 στρεμμάτων) όπου ήταν εναποτεθειμένα χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, εξακολουθούν αμείωτες, με περαιτέρω επιστράτευση φορτηγών και μηχανημάτων, που θάβουν κάτω από τόνους μαρμαρόσκονης, χώματος και άμμου τους σωρούς του καμένου υλικού, για την αποτροπή έκλυσης τοξικών αερίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έλθει έως τώρα στο φως, η εταιρία που συγκέντρωνε στο συγκεκριμένο χώρο τα ελαστικά προς ανακύκλωση εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργούσε με προσωρινή άδεια, που ανανεώθηκε μάλιστα πρόσφατα.
Στην πορεία των ερευνών φαίνεται πως ανακύπτουν μεγάλες ευθύνες τόσο για τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, όσο και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς δεν επιβλήθηκαν στην επιχείρηση έγκαιρα κυρώσεις για σοβαρές παραλείψεις της στον τομέα της πρόληψης ατυχήματος.

Οδηγίες
Από τη Νομαρχία Δράμας ανακοινώθηκαν σήμερα οδηγίες προς τους κατοίκους της περιοχής, με σκοπό τη στοιχειώδη προστασία τους από τις συνέπειες της καταστροφικής τοξικής πυρκαγιάς.  Συγκεκριμένα, συστήνεται στους πολίτες να έχουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια και τ’ αυτοκίνητά τους, να μην κυκλοφορούν άσκοπα κοντά στην επικίνδυνη περιοχή και ν’ απευθύνονται αμέσως στις κατά τόπους υγειονομικές αρχές, σε περίπτωση αναπνευστικών προβλημάτων.

ZENITH