Skip to main content

Οργή στην Κύπρο από την φιλοτουρκική θέση του ΟΗΕ

Όσο περνά ο καιρός, οι Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι και την δεινή πολιτικο-οικονομική κατάσταση Ελλάδας και Κύπρου, γίνονται και περισσότερο απαιτητικοί.

Κάποτε κρατούσαν τα προσχήματα. Όσο περνά ο καιρός, εκμεταλλευόμενοι και την δεινή πολιτικο-οικονομική κατάσταση Ελλάδας και Κύπρου, γίνονται και περισσότερο απαιτητικοί. Με όργανο αυτήν την φορά τον ΟΗΕ, υιοθετούν πλήρως σχεδόν τις τουρκικές θέσεις, τόσο ώστε και ο κ. Ν. Αναστασιάδης να είναι έτοιμος προς αλλαγή κατεύθυνσης.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έφτασε μέχρι του σημείου να πει ότι δεν πρέπει κανείς να τον θεωρεί δεδομένο λόγω της στάσης που είχε τηρήσει το 2004 κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη τότε επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το «Σχέδιο Ανάν» (και ζητούσε την πλήρη αποδοχή του).

Ο κ. Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega Channel της Κύπρου, κατηγόρησε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν για την τακτική των "ίσων αποστάσεων" που τηρεί στο Κυπριακό, ενώ αναφορικά με την απαράδεκτη Έκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ότι αυτή η Έκθεση επιβλήθηκε από τρίτους στον Γ.Γ., κατηγορώντας τον παράλληλα ότι είναι άβουλος.

Και αν αναρωτηθεί κάποιος γιατί δεν είπε ποιοι είναι «οι τρίτοι» που κατευθύνουν τον όντως άβουλο -ποιον θα τοποθετούσαν άλλωστε;- Μπαν Κι Μουν, θα εκπλαγεί μόλις πληροφορηθεί, ότι ήταν τόση η απογοήτευσή του από την στάση των νομιζομένων προστατών του, ώστε μίλησε με ανοικτά χαρτιά:

Μίλησε για «εξαπάτηση εκ μέρους των "φίλων" και συμμάχων Αμερικανών», καθώς, όπως ανέφερε, «αντί των διαβεβαιώσεων που είχε λάβει περί άρσης του τουρκικού εμπάργκο για τον ελλιμενισμό κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια, ως κίνηση καλής θέλησης της Άγκυρας, αντ' αυτού εδώ και καιρό δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τ/κ, ενώ λίγο πριν την επανέναρξη των συνομιλιών η Τουρκία πραγματοποίησε θαλάσσια εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ».

Καιρός ήταν λοιπόν να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Ότι «εκβιάζεται» από τις ΗΠΑ, είπε ο κ. Αναστασιάδης παρόλο που είχε λάβει διαβεβαιώσεις από πολλούς ξένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και διπλωμάτες ότι η Τουρκία θα επεδείκνυε εποικοδομητική στάση επί του Κυπριακού και ότι είχε πλέον την βούληση για την επίλυσή, ενώ και υψηλόβαθμο διπλωματικό στέλεχος μεγάλης δύναμης είχε επίσης αναφερθεί στην άρση του τουρκικού εμπάργκο, ως κάτι το οποίο επέκειτο να συμβεί.

Κατά το newsit.cy.com, ο κ. Αναστασιάδης καταγγέλλει ανοικτά την πλευρά των ΗΠΑ για διγλωσσία έναντι της Ε/κ πλευράς, καθώς άλλα τού έλεγε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και άλλα έπραττε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Λευκωσία...

Αυτός ο «ωμός εκβιασμός και οι πιέσεις που δέχεται προκειμένου να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις», γίνονται κατά την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία βιώνει μια δεύτερη τουρκική θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός να αλωνίζει στις θάλασσες της Κύπρου.

Λογικό είναι, η κυπριακή αντιπολίτευση να κατευθύνει τα πυρά της κατά του Κυπρίου Προέδρου, λόγω της μεγάλης υποχωρητικότητας που επέδειξε και της εμπιστοσύνης προς δήθεν "φίλους" και συμμάχους. Το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι «Εκμεταλλευόμενος τη λανθασμένη πολιτική των τέως και νυν κυβερνώντων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται σε «κοινούς φυσικούς πόρους» και κανείς δεν μπορεί καν να τον επιπλήξει, εφόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την πρόσφατη γενναιόδωρη προσφορά του, ενέταξε το θέμα του φυσικού αερίου, στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών για το κυπριακό».

Η δε «Συμμαχία Πολιτών» προειδοποιεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «ότι αυτή τη φορά η Γενική Γραμματεία των ΗΕ με τη στήριξη ή και παρότρυνση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, ίσως να μην αρκεστούν μόνο στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Διαπιστώνοντας τη διεθνή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οικονομική μας εξάρτηση από την Τρόικα, όπως και της Ελλάδας, είναι ορατός ο κίνδυνος τροχοδρόμησης εξελίξεων που θα αποσκοπούν στην αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεν είναι επομένως μαύρα, μόνον στην εσωτερική μας σκηνή. Μαύρα είναι και σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν.

Ο Μακεδών

ZENITH