Skip to main content

Οργισμένη η Μόσχα με την πολιτική της Σόφιας

Η Mόσχα, δεν κρύβει την δυσαρέσκειά της για τις διπλωματικές επιθέσεις που δέχεται από την Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία είναι η χαρακτηριστική χώρα που αλλάζει εξωτερική πολιτική αναλόγως του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία. Συνέβη και μέσα στην ίδια χρονιά -λόγω της πολιτικής αστάθειας που την χαρακτηρίζει και την συχνή εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση- να έχουμε αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όχι ίσως στην ίδια συχνότητα. Πρόκειται για μεγάλη αδυναμία στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής που οδηγεί σε ανυποληψία μια χώρα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ένα μόνιμο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, στο οποίο να συμμετέχουν κυρίως αναγνωρισμένες ακομμάτιστες προσωπικότητες. Προφανώς και θα αλλάξει η τακτική αναλόγως των συνθηκών, αλλά ο στρατηγικός μακροχρόνιος σχεδιασμός πρέπει να μένει αμετάβλητος. Όπως συμβαίνει με την Τουρκία, αλλά και την Αλβανία.

Η Mόσχα, δεν κρύβει την δυσαρέσκειά της για τις διπλωματικές επιθέσεις που δέχεται από την Βουλγαρία. «Ανεπίτρεπτη η φιλοδυτική ρητορική του προέδρου της Βουλγαρίας περί εθνικιστικής και επιθετικής Ρωσίας», μεταδίδει η Russia Today και παραθέτει την απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, «παραβιάζουν τις παραδόσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», αναφερόμενος στη συνέντευξη του Βουλγάρου Προέδρου στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurt Allgemeine Zeitung».

«... Ο πρόεδρος κατέφυγε σε ανεπίτρεπτη ρητορική, και αυτό συμβαίνει για χάρη της βραχυπρόθεσμους φιλοδυτικής συγκυρίας που αγνοεί την πραγματικότητα και παραβιάζει τις αιώνιες παραδόσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο αδελφικών λαών, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας», επεσήμανε ο κ. Λουκασέβιτς, καταλήγοντας:

«Προφανώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σκόπιμα διαστρεβλωμένη και επιλεκτική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της διμερούς συνεργασίας και με την επικρατούσα στη Βουλγαρία άποψη υπέρ της ανάπτυξης της συνεργασίας με τη Ρωσία».

Η δυσαρέσκεια της Μόσχας άρχισε να εκδηλώνεται με την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να ματαιώσει την κατασκευή του αγωγού South Stream, και υπήρξε η δήλωση ότι «δώρα όπως ο South Stream δεν πέφτουν από τον ουρανό». Ο Ρώσος πρέσβης στη Βουλγαρία, κ. Γιούρι Ισάκοφ, είχε δηλώσει, όπως μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο: «Κανείς δεν δίνει έτσι, ένα δώρο από τον ουρανό, όπως είναι ο South Stream. Όταν διανύουμε μια ευοίωνο περίοδο ή έχουν ευχάριστα γεγονότα, πρέπει να αγωνιζόμαστε για να τα κρατήσουμε. Ακόμη, αν θέλετε, πρέπει να δείξουμε και τα δόντια μας, στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων για το καλό όλων. Ωστόσο, εάν παραμένουμε μικροί ενόψει των γεγονότων, είμαστε αδύνατοι για να κάνουμε κάτι», δήλωσε.

Και συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Πιστεύω ότι το να ανήκετε σε μια ομάδα ή συμμαχία, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλες ενώσεις, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αγωνισθεί για τα εθνικά της συμφέροντα, αυτό δεν αποκλείει τη συμμετοχή της στην ομάδα αυτή»,.

«Εγώ, ακούω συνέχεια, είμαστε μια μικρή χώρα και δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα αντιπαραγωγική. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν χώρες που είναι απολύτως συγκρίσιμες με τη Βουλγαρία, και ως προς το μέγεθος, την οικονομία και την πολιτική κατάσταση. Ωστόσο, βρίσκουν τη δύναμη να υπερασπισθούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Στη Βουλγαρία, ωστόσο, λείπει ένα πράγμα-η πολιτική βούληση», δήλωσε ο κ. Ισάκοφ.

Και στη συνέχεια, ο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, κατέστησε σαφές ότι το έργο South Stream έχει τελειώσει. Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι ενδεχομένως η Ρωσία είναι έτοιμη να φέρει το φυσικό αέριο στα τουρκο-ελληνικά σύνορα και εκεί να δημιουργηθεί ένα κομβικό σημείο για το αέριο, για παράδειγμα προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας.

 Ο Μακεδών

ZENITH