Skip to main content

Οριακή η ρευστότητα του Δημοσίου

Σε πολύ κακό σημείο βρίσκεται η ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου, με τα μηνύματα που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών να είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.

Σε πολύ κακό σημείο βρίσκεται η ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου. Η αρνητική εικόνα των εσόδων, αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι άμεσης ανταποδοτικότητας, προκαλούν έντονο προβληματισμό σχετικά με την ικανότητα του κράτους να ανταπεξέλθει στις ανελαστικές του υποχρεώσεις. Το θέμα αυτό συζητήθηκε, στην πραγματικότητα κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Δραγασάκη, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίχθηκαν μετά την ολοκλήρωσή της. Τα μηνύματα που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ ανησυχητικά και στο Μέγαρο Μαξίμου ζητούν επειγόντως λύσεις.

Μια από αυτές, που εξετάσθηκε επί του πρακτέου, ήταν να αξιοποιηθούν για ένα διάστημα, έστω προσωρινά, κάποια από τα αποθεματικά των Ταμείων. Ωστόσο, στη προοπτική αυτοί αρνητικοί εμφανίστηκαν όπως πληροφορούμαστε οι περισσότεροι διοικητές Ταμείων, από τους οποίους η κυβέρνηση διερεύνησε το ενδεχόμενο. ¨Ετσι, οι κυβερνητικές επιλογές μειώθηκαν ακόμα περισσότερο. Και κάπως έτσι στο οικονομικό επιτελείο σήμανε συναγερμός, για να βρεθούν λεφτά άμεσα. Ακόμα και σε βάρος υποχρεώσεων προς τρίτους (όπως, για παράδειγμα, προς το ΔΝΤ).  

Εννοείται ότι επιστροφές φόρων, ΦΠΑ και άλλων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αναβάλλονται, προς το παρόν, επ αόριστον.

ZENITH