Skip to main content

Οριστική και αμετάκλητη η φυγή της Aldi το Δεκέμβριο

Η αποφασιστικότητα των Γερμανών είναι τέτοια, που δεν τους ενδιαφέρει αν μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουν έλθει ή όχι σε συμφωνία για την πώληση της επένδυσής τους στη χώρα μας, η οποία υπολογίζεται στο πο
Οριστική κι αμετάκλητη είναι η απόφαση της γερμανικής λιανεμπορικής αλυσίδας Aldi να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά και να φύγει από την Ελλάδα στις 10 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η αποφασιστικότητα δε, των Γερμανών είναι τέτοια, που δεν τους ενδιαφέρει, καν, αν μέχρι τότε θα έχουν έλθει ή όχι σε συμφωνία για την πώληση της επένδυσής τους στη χώρα μας, η οποία υπολογίζεται ότι, στα περίπου 3 χρόνια της παρουσίας της στην τοπική αγορά, ανέρχεται, ήδη, στο ποσό των 650 εκ. ευρώ.

Μέχρι το Δεκέμβριο, ωστόσο, το σύνολο των περίπου 700 εργαζομένων της Aldi θα συνεχίσει να εργάζεται και να πληρώνεται κανονικά. Στην έσχατη περίπτωση κατά την οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση σε κάποιον από τους δυνάμει αγοραστές, θα αποδοθούν οι αποζημιώσεις εις το ακέραιο. Χωρίς, δηλαδή, να γίνει χρήση των διατάξεων της νέας εργασιακής νομοθεσίας, περί προειδοποιητικών απολύσεων, που θα έδιναν το δικαίωμα στον εργοδότη για καταβολή μειωμένων ποσών αποζημίωσης.
Τα συμπεράσματα αυτά και οι δεσμεύσεις, προέκυψαν από τη τριμερή συνάντηση που είχαν σήμερα νωρίτερα το πρωί στην Επιθεώρηση Εργασίας –όπως σας είχε ενημερώσει έγκαιρα το Voria.gr- η διοίκηση της Aldi, από τη μια και το σωματείο εργαζομένων, μαζί με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της πόλης και της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, από την άλλη.

«Μας επιβεβαίωσαν, λίγο – πολύ, αυτά που γνωρίζαμε. Ό,τι δηλαδή έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και συζητούν κάποιες προτάσεις με λιανεμπορικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά», τόνισε στη Voria.gr το μέλος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμπούκης, σημειώνοντας ότι «μολονότι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των συνομιλητών τους, διότι πρόκειται για εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι δικές μας πληροφορίες δείχνουν την Carrefour και τη Delhaize».

Φαίνεται, πάντως, να υπάρχουν προτάσεις κι από αμιγώς ελληνικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες, ωστόσο, αναφέρονται σε επιμέρους καταστήματα –από τα συνολικά 38 του δικτύου της Aldi στη χώρα- ή στους αποθηκευτικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, που θεωρούνται φιλέτο.

Τα ανώτερα διοικητικά στελέχη της Aldi –δύο (από τους συνολικά τρεις) γενικούς διευθυντές, ένας αυστριακός κι ένας Έλληνας- που παρέστησαν στη συνάντηση το πρωί, ξεκαθάρισαν ότι προτιμούν να βρουν έναν αγοραστή που θα αποκτήσει όλη την αλυσίδα (καταστήματα, αποθήκες και προσωπικό) στην Ελλάδα και ότι η λύση της τμηματικής πώλησης περιουσιακών στοιχείων θα είναι η έσχατη επιλογή. Στο αίτημα των εργαζομένων μάλιστα, να περιληφθούν κι οι ίδιοι στη διαπραγμάτευση ως στοιχείο προς μεταβίβαση, οι εκπρόσωποι της διοίκησης διαβεβαίωσαν ότι έτσι συμβαίνει, αλλά κατέστησαν σαφές πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί παρά μόνο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Δεκέμβρη, όταν και θα κλείσει η Aldi στην Ελλάδα, οπότε αναγκαστικά θα τους αποδοθούν οι απολύσεις.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με όσα διαμήνυσαν στους συνδικαλιστές συνομιλητές τους, οι επαφές που έχουν γίνει με τους «μνηστήρες» του δικτύου της δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά και όπως εκτίμησαν δεν βλέπουν να κλείνει συμφωνία για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. «Σίγουρα όχι μέσα στον Αύγουστο, όπως άφησαν να εννοηθεί», επισημαίνει ο κ.Τσαμπούκης, ο οποίος αποκάλυψε, επίσης, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, προκειμένου «αν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, να μην τα μάθουμε από τις εφημερίδες».

Το στοιχείο που προκάλεσε έντονο προβληματισμό στους εργαζόμενους και στους συνδικαλιστές που τους συνόδευσαν, εν τω μεταξύ, ήταν η απάντηση που δόθηκε από τους δύο γενικούς διευθυντές της Aldi, όταν τους ετέθη το ερώτημα γιατί η αλυσίδα αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα. «Είπαν πως μελέτησαν διεξοδικά τα μακροοικονομικά δεδομένα και διαπίστωσαν πως η επένδυση δεν τους συμφέρει», είπε ο κ. Τσαμπούκης και ερμηνεύοντας την τοποθέτηση αυτή, σε συνδυασμό με τη φυγή και της γαλλικής Fnac, εκτίμησε πως η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα βαθύνει ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα και ότι «η διατήρηση των θέσεων εργασίας θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση».

ZENITH