Skip to main content

Ορκίστηκαν τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου

Ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του Υ
Ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μόλις εξήλθε το νέο υπουργικό συμβούλιο από το προεδρικό μέγαρο, πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί εκεί, χειροκρότησε τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει μόλις 14 υπουργούς. Πρόκειται για το πλέον ολιγομελές σχήμα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, και ανταποκρίνεται στη δέσμευση του κ. Παπανδρέου για «μικρό υπουργικό σχήμα».

Στους 14 υπουργούς προστίθεται ένας ακόμα, ο Χάρης Παμπούκης, υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό άνευ χαρτοφυλακίου. Στην κυβέρνηση μετέχουν 22 υφυπουργοί. Από το σύνολο των 36 υπουργών και υφυπουργών, 24 μετέχουν για πρώτη φορά σε κυβέρνηση με μόνο 12 να έχουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.

Συνεπής φάνηκε ο κ. Παπανδρέου και ως προς τη δέσμευσή του για τη συμμετοχή γυναικών, καθώς στην κυβέρνηση μετέχουν εννέα γυναίκες, πέντε ως υπουργοί και τέσσερις ως υφυπουργοί.

Στη σύνθεση της κυβέρνησης μετέχουν και πέντε εξωκοινοβουλευτικοί, οι: Χάρης Παμπούκης, Δημήτρης Δρούτσας, Γιάννης Πανάρετος, Φώφη Γεννηματά και Τίνα Μπιρμπίλη.

ΠΔ

Το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία τουαντιπροέδρου Κωνσταντίνου Μενουδάκου, έκρινε νόμιμα -με ορισμένεςνομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις- τρία σχέδια Προεδρικού Διατάγματος, που υπογράφονται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου και με τα οποία συγχωνεύονται και συγκροτούνται υπουργεία.

Eιδικότερα, συγκροτείται Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα μεταφερθούν:

Από το υπουργείο Εσωτερικών η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Απότο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (το οποίο συγχωνεύεται με το υπουργείοΟικονομίας και Οικονομικών), η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, ηΓενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.

Ακόμα, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύονται σε Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Επίσης,το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετονομάζεται σε ΥπουργείοΟικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγχωνεύονται σε αυτότα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και ΝησιωτικήςΠολιτικής.

Τέλος, το Yπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και οι αρμοδιότητές της υπάγονται στο Yπουργείο Εσωτερικών.

ZENITH