Skip to main content

Όταν τα νομίσματα εξελίσσονται σε «νάρκες»

Αρκεί ένα πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα για να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο στην Ευρώπη; Αυτό το παλιό, θεωρητικό, ερώτημα, που γεννήθηκε μαζί με την παγκοσμιοποίηση, έρχεται να πάρει απάντηση σήμερα,
Αρκεί ένα πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα για να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο στην Ευρώπη; Αυτό το παλιό, θεωρητικό, ερώτημα, που γεννήθηκε μαζί με την παγκοσμιοποίηση, έρχεται να πάρει απάντηση σήμερα, με αφορμή την οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα, αρμόδια τραπεζικά στελέχη υποστήριζαν χθες ότι «αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες δεν το έχουμε ξαναδεί». Ο λόγος αφορά στην αγορά συναλλάγματος, η οποία ως προς τη ρηχότητά της παραπέμπει στο ελληνικό ...χρηματιστήριο.

Οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου εμφανίζουν τέτοια ταλάντωση, που παραπέμπουν σε περιφερειακά «χαρτιά» του ΧΑ. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση στο ευρώ αποδεικνύεται εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Το ίδιο ισχύει συνολικά με τα νομίσματα, που εξελίσσονται σε κανονικές «νάρκες». Γι’ αυτό και οι περισσότεροι διαχειριστές τα αποφεύγουν, πλέον, συστηματικά. Όπως συστηματικά αποφεύγεται και η τοποθέτηση στις αναδυόμενες αγορές, αν και οι ώριμες δεν απέχουν και πολύ, ως συμπεριφορά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μετά από πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολούθησαν δύο έντονα ανοδικές, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ξημερώνει την επόμενη μέρα.

ZENITH