Skip to main content

Ουδέν σχόλιο

«Οι καναλάρχες είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου…» είπαν σε ημερίδα εισαγγελέων, πανεπιστημιακών και βουλευτών. Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
Της Μελίνας Καραπαναγιωτιδου
melkar4@yahoo.gr


Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και ο τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών των Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργάνωσαν συζήτηση με θέμα τα ΜΜΕ και τη δύναμη τους στην ελληνική κοινωνία. Οι άνθρωποι του νόμου, των πανεπιστημίων και πολιτικοί υποστήριξαν τα εξής:

1. Η ανάπτυξη των μέσων και ο τρόπος που… εμπλέκονται στην ποινική δίκη (π.χ. ζωντανή σύνδεση με τη δικαστική αίθουσα) φέρνουν σε σύγκρουση από τη μια πλευρά την προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και την άλλη το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

2. Η νομολογία του Αρείου Πάγου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναδεικνύουν περισσότερο το δικαίωμα για πληροφόρηση (π.χ.  φοροδιαφυγή συζύγου υφυπουργού τουρισμού*) με αποτέλεσμα να… υποχωρεί το δικαίωμα της προσωπικότητας και τα αγαθά που καλύπτει, όπως τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια (π.χ. του Τολη Βοσκοπουλου και της Άντζελας Γκερέκου)

3. Τα εγκλήματα του…διαδικτύου που γίνονται στο όνομα του τύπου θα αυξηθούν. Είναι πηγή κινδύνου για την προσωπικότητα του ατόμου, καθώς ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διασπείρει σε  χρόνο ρεκόρ ψευδή γεγονότα (πχ ότι παραιτείται η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπουλου) Όμως τα μπλογκ δίνουν καταφύγιο στο κάθε ανώνυμο συκοφάντη.

4. Τα ΜΜΕ τείνουν να αναδειχθούν σε μέσα μαζικής …επιβολής, αφού λειτουργούν ως επιχειρηματικά και οικονομικά συγκροτήματα. (π.χ. μεγαλοεργολάβοι που κάνουν ενημέρωση και…δρόμους) Είναι μηχανισμοί εξουσίας που ασκούν πρωτογενώς επιρροή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και τέλος

5. «Διαπράξαμε ολέθριο πολιτικό λάθος όταν δώσαμε άδειες στην ιδιωτική τηλεόραση χωρίς γνώση και προηγούμενη μελέτη. Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο λειτουργεί υπό καθεστώς ανομίας και πρέπει να ρυθμιστεί για να θωρακιστεί η Δημοκρατία από την επέλαση των ΜΜΕ. Οι καναλάρχες είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες του Δημοσίου».

   
*Τα παραδείγματα είναι της υπογράφουσας…Τα υπόλοιπα των ομιλούντων της «αποκαλυπτικής» ημερίδας.

ZENITH