Skip to main content

Ουγγαρία: Παράταση για τις βραχυπρόθεσμες πιστώσεις από το ΔΝΤ

Η Ουγγαρία μπορεί πλέον να αντλήσει από το ΔΝΤ περίπου 8,20 δισ.ευρώ από ένα ανώτατο ποσό 11,3 δισ.ευρώ.
Παρέτεινε έως τις 5 Οκτωβρίου τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων πιστώσεων για την Ουγγαρία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ όπως ανακοίνωσε αποδέσμευσε ένα νέο ποσό περίπου 53,7 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή για την Ουγγαρία επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της διοίκησης του ΔΝΤ και τώρα μπορεί πλέον να αντλήσει από το Ταμείο περίπου 8,20 δισ.ευρώ από ένα ανώτατο ποσό 11,32 δισ. ευρώ (με τρέχον επιτόκιο), με το οποίο το Ταμείο σχεδιάζει να τη δανείσει. Το πιστωτικό όριο, που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου 2008, θα διαρκέσει αρχικά έως τις 5 Απριλίου 2010.

Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ουγγαρία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια του Ταμείου ακολουθούν την πορεία τους ενώ η  υλοποίησή τους είναι «απαραίτητη» προκειμένου το κράτος να απαλλαγεί από τη δανειακή επιβάρυνσή του.

Η Ουγγαρία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης καθώς το νόμισμά της, το φιορίνι,καταποντίστηκε, η χρηματιστηριακή αγορά της κατέρρευσε και οι τράπεζεςκαι η οικονομία της αντιμετώπισαν μία κρίση ρευστότητας, η οποίαπροκάλεσε τη δυσπιστία των ξένων επενδυτών.

ZENITH