Skip to main content

Ουκρανία: Διαψεύδει για δυσκολίες στην αποπληρωμή του ρωσικού αερίου

Σε διάψευση ότι η χώρα της έχει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στην πληρωμή του ρωσικού αερίου που καταναλώθηκε το Δεκέμβριο, προέβη σήμερα η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.
Σε διάψευση ότι η Ουκρανία της έχει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στην πληρωμή του ρωσικού αερίου που καταναλώθηκε το Δεκέμβριο, προέβη σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Γκαζπρομ.

«Στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της κρίσης, διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας με τρόπο ξεκάθαρο και σίγουρο», δήλωσε η Τιμοσένκο όπως αναφέρει το πρακτορείο Interfax.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλερ, η Ουκρανία έχει ελαχιστοποιήσει τις αγορές αερίου από τη Ρωσία από τα μέσα Δεκεμβρίου, εξαιτίας πολύ σοβαρών δυσκολιών στην πληρωμή των παραδόσεών της. Η Γκάζπρομ κρίνει ως «πολύ σοβαρή την κατάσταση που αφορά τις πληρωμές για τις παραδόσεις του Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο Μίλερ.

«Ακούμε παρόμοιες δηλώσεις κάθε φορά στο τέλος του μήνα εδώ και το λιγότερο ένα χρόνο», σχολίασε η Τιμοσένκο. Σύμφωνα με την Γκάζπρομ, η Ουκρανία έχει περιθώριο έως τις 11 Ιανουαρίου προκειμένου να διευθετήσει το τιμολόγιό της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Γκάζπρομ Σεργκέι Κουπριάνοφ που ρωτήθηκε από το γαλλικό πρακτορείο η Ουκρανία, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, θα δυσκολευτεί να πληρώσει για το αέριο που κατανάλωσε τον Δεκέμβριο καθώς δεν έχει πάρει ακόμα το δάνειο που ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σημειώνεται ότι η Ρωσία μεταφέρει το 80% του αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, ενώ το υπόλοιπο διέρχεται από τη Λευκορωσία.

ZENITH