Skip to main content

Ουκρανία: Η Moody's προβλέπει τη χρεοκοπία της χώρας

«Η πιθανότητα χρεοκοπίας για το δημόσιο είναι σχεδόν 100%» αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του μειώνοντας τη βαθμολογία της Ουκρανίας στο επίπεδο «Ca».
 Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας «ουσιαστικά βέβαιη» την αποτυχία της να πληρώσει μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων το χρέος της προς τους διεθνείς πιστωτές της.
 
«Η πιθανότητα χρεοκοπίας για το δημόσιο είναι σχεδόν 100%» αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του μειώνοντας τη βαθμολογία της χώρας στο επίπεδο «Ca». Σύμφωνα με τη Moodys, οι κάτοχοι των ουκρανικών ομολόγων θα έχουν «σημαντικές απώλειες» ως αποτέλεσμα του σχεδίου της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της πλειοψηφίας των εκκρεμών ομολόγων.
 
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουκρανία ελπίζει να τις αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της την επόμενη εβδομάδα με στόχο να καταλήξει σε μια συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους ως το τέλος Μαίου. Όμως κατά τον διεθνή οίκο η έκβαση των συζητήσεων αυτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αναδιάρθρωση «άτακτη», η οποία ισοδυναμεί με χρεοκοπία.
 
Η Moodys διατηρεί επίσης «αρνητική» την προοπτική της Ουκρανίας να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα υπό την πίεση του ΔΝΤ, τελικώς θα κρατήσουν το χρέος της σε ανεκτό επίπεδο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ουκρανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 94% του ΑΕΠ, έναντι 40,6% που ήταν το 2013, πριν αρχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό από το επόμενο έτος.
 

ZENITH