Skip to main content

«Όχι σε διαπραγμάτευση με τον Μπακίγεφ»

Τους 81 έφτασαν οι νεκροί, ενώ ξεπέρασαν τους 1.600 οι τραυματίες στο Κιργιστάν. Παράλληλα, ο ανατραπείς πρόεδρος Μπακίγεφ τόνισε πως είναι έτοιμος για συνομιλίες με την προσωρινή κυβέρνηση, αλλά δεν
Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν ανακοίνωσε πως δεν είχε συνομιλίες με τον ανατραπέντα πρόεδρο και πως θα καταφύγει στη βία, αν εκείνος προσπαθήσει να την υπονομεύσει.

Ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, που έχει καταφύγει στη γενέτειρά του Ντζαλαλαμπάντ μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας, ζήτησε να διαπραγματευτεί με την προσωρινή κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, τόνισε ο Ομουρμπέκ Τεκεμπάγεφ, στέλεχος της αντιπολίτευσης που έχει αναλάβει το έργο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Δεν έχουμε συνομιλίες. Ο Μπακίγεφ πρέπει να παραιτηθεί και να ανακοινώσει την απόφασή του στο λαό», δήλωσε.

Απεσταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανακοίνωσε χθες, Σάββατο πως η προσωρινή κυβέρνηση είχε συνομιλίες με τον Μπακίγεφ για τον τερματισμό της κρίσης.

«Αν προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση θα χρησιμοποιήσουμε βία, για να τον σταματήσουμε. Αν παραμείνει ήσυχος, δεν θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τεκεμπάγεφ.

Τη σύλληψη του Μπακίγεφ εξετάζει η προσωρινή κυβέρνηση

Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν εξετάζει να συλλάβει τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, προκειμένου να δικαστεί για το θάνατο 81 ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ανακοίνωσε η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης στη χώρα, Ρόζα Οτουνμπάγεβα.

«Ο Μπακίγεφ πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όταν συλληφθεί τότε θα είναι δυνατό να διεξάγουμε μία έρευνα και να τον ανακρίνουμε στα πλαίσια του νόμου» δήλωσε η Ρόζα Οτουνμπάγεβα σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Ρόιτερ.

«Αυτό που έκανε χρειάζεται μία σοβαρή δίκη» πρόσθεσε η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν.

Η κ. Οτουνμπάγεβα δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνησή της δε μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ εναντίον όσων επιθυμούν να εκδικηθούν μετά από τις συγκρούσεις.

«Για να είμαι ειλικρινής μετά βίας μπορούμε να συγκρατήσουμε αυτούς που είναι έτοιμοι να ορμήσουν εκεί (στο οχυρό του Μπακίγεφ) με τουφέκια. Ο καθένας από αυτούς που σκοτώθηκαν έχει συγγενείς και φίλους. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν εκδίκηση. Είναι μία πολύ ευαίσθητη κατάσταση. Πρέπει να καταλάβετε ότι δε θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του», τόνισε η Ρόζα Οτουνμπάγεβα.

Πάντως, η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ασκηθεί βία κατά του προέδρου Μπακίγεφ.

«Δεν υποστηρίζουμε τη χρήση βίας. Το ένταλμα σύλληψης για τους συγγενείς και τους συνεργούς του έχει ήδη εκδοθεί», ανέφερε τέλος η κ. Οτουνμπάγεβα.

Έτοιμος για συνομιλίες ο Μπακίγεφ

Από την πλευρά του, ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ δήλωσε πως δεν θα παραιτηθεί και πως κάθε προσπάθεια «φυσικής εξόντωσής του» θα «αιματοκυλήσει το Κιργιστάν». Ο Μπακίγεφ έκανε τις δηλώσεις αυτές από άγνωστη περιοχή της γενέτειράς του Ντζαλαλαμπάντ.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι έτοιμος για συνομιλίες με την προσωρινή κυβέρνηση, αλλά δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητά της.

Ο Μπακίγεφ κάλεσε τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ να διασφαλίσουν την ειρήνη στη χώρα μετά την ανατροπή της κυβέρνησής του και αρνήθηκε ότι διέταξε τις δυνάμεις της τάξης να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στο Μπισκέκ στις 7 Απριλίου.

Τέλος, επεσήμανε πως ανεξάρτητη επιτροπή πρέπει να ερευνήσει τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας και υπογράμμισε πως είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη, αν η επιτροπή κρίνει πως είναι ένοχος.

Αν και η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στο Κιργιστάν, η προσωρινή κυβέρνηση κατηγορεί τους υποστηρικτές του Μπακίγεφ ότι προσπαθούν να αναζωπυρώσουν τη βία στη χώρα αυτή των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο των οποίων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων στο Κιργιστάν έφτασε τους 81 νεκρούς και τους 1.651 τραυματίες, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας.

«Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου στην οποία προστίθεται πως από τους τραυματίες, οι 581 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

ZENITH