Skip to main content

«Όχι» στην επιβολή ευρωπαϊκού φόρου λέει η Γαλλία

Άκαιρη χαρακτηρίζει την πρόταση του αρμόδιου Επίτροπου για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ σχετικά με την επιβολή ευρωπαϊκού φόρου ο αρμόδιος Γάλλος υφυπουργός.
«Η ιδέα επιβολής ευρωπαϊκού φόρου», που προτείνεται από τον Επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, Γιάνους Λεβαντόφσκι, «είναι παντελώς άκαιρη», τονίστηκε σήμερα από τον Γάλλο υφυπουργό αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιέρ Λελούς, που «ευθυγραμμίστηκε» στο θέμα με τις θέσεις του Βερολίνου και του Λονδίνου.

«Κρίνουμε παντελώς άκαιρη την ιδέα επιβολής ευρωπαϊκού φόρου. Κάθε πρόσθετος φόρος σήμερα δεν είναι καλοδεχούμενος, όπως κι η ώρα που γίνεται η πρόταση είναι άκαιρη, τόσο για τα κράτη μέλη, όσο και για τους θεσμούς και τις οικονομίες της ΕΕ», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ο αξιωματούχος.

Κατά τον Επίτροπο Λεβαντόφσκι (μιλούσε στους γερμανόφωνους Financial Times) «πρέπει να μπει ευρωπαϊκός φόρος και να εισρέει κατευθείαν στα Ταμεία της ΕΕ».

«Ισχυρά κράτη μέλη επιθυμούν να μειωθεί η εισφορά τους προς την ΕΕ», είχε επίσης επισημάνει ο Επίτροπος. «Αυτό μάς ωθεί να σκεφθούμε, τι ίδια έσοδα θα έχει η ΕΕ, δηλαδή έσοδα που δεν θα συλλέγονται από τους υπουργούς των Οικονομικών».

«Αναφύονται αμιγή πολιτικά ζητήματα», αντέτεινε ο κ. Λελούς, «διότι κατ αυτόν τον τρόπο μεταβιβάζεται κυριαρχία, η εξουσία να συλλέγεται ο συγκεκριμένος φόρος. Ανοίγει, επομένως, ένας πολύ σπουδαίος πολιτικός διάλογος, σ όλα τα μέλη της Ενωσης - και στην Γαλλία».

Θύμισε ότι αντιτάχθηκε στην αύξηση σε ποσοστό +6,9% των λειτουργικών εξόδων της Επιτροπής των Βρυξελλών, ενώ υπενθύμισε ότι τάσσεται υπέρ των «δρακόντειων» εξοικονομήσεων χρηματικών πόρων κατ΄ αυτό το χρονικό διάστημα. Και καταλήγοντας επισήμανε: «Τον Απρίλιο 2011 θα διαβουλευθούμε, πώς προβλέπουμε να είναι η ΕΕ μετά το 2013».

ZENITH