Skip to main content

Όχι στις προσφυγές για μονάδα απορριμμάτων στη Σόφια

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της κοινοπραξίας Hochtief και Ελλάκτωρ, να μπλοκάρουν την ανάθεση του διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σόφια.
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της κοινοπραξίας των τεχνικών εταιρειών Hochtief και Ελλάκτωρ, να μπλοκάρουν την ανάθεση του διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σόφια, καθώς η προσφυγή που κατάθεσαν στην επιτροπή ανταγωνισμού της γείτονος δεν έγινε αποδεκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο βουλγαρικός τύπος την ίδια τύχη είχαν οι προσφυγές και άλλων τριών κοινοπραξιών –επί συνόλου 7 που έλαβαν μέρος στο σχετικό διεθνή διαγωνισμό- και συγκεκριμένα των βουλγαρικών Balkanstroi και Valmex και της αυστριακής Alpine Bau.

Το βασικό επιχείρημα όλων όσοι προσέφυγαν κατά της κοινοπραξία των Stanilov από τη Βουλγαρία και Heilit από τη Γερμανία, που κέρδισαν το διαγωνισμό, ήταν ότι οι νικητές δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο δήμος της Σόφιας, αναφορικά με την απαιτούμενη εμπειρία στην κατασκευή σταθμών επεξεργασίας απορριμμάτων. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας έκρινε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια της βουλγαρογερμανικής κοινοπραξίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή μένει να αποδειχθεί αν οι «θιγμένοι» του διεθνούς διαγωνισμού θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα νομικά «όπλα» που τους παρέχει το βουλγαρικό σύστημα δικαίου ή θα αξιοποιήσουν και τη λύση της «προσβολής» του αποτελέσματος της διαδικασίας ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας. Σε κάθε περίπτωση το «τοπίο» θα ξεκαθαρίσει σχετικά σύντομα για το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής, διότι η προσφυγή στο συγκεκριμένο Δικαστήριο επιβάλλεται να εκδηλωθεί από τους ενδιαφερόμενους το αργότερο εντός 14 ημερών από την απόρριψη των προσφυγών τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Εφόσον υπάρξουν προσφυγές στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η έναρξη κατασκευής της μονάδας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, καθώς, ήδη, η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει το ένα έτος. Η προθεσμία κατασκευής του έργου είναι 2 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, ενώ η χωροθέτηση της μονάδας έχει γίνει στο χωριό Yana, κοντά στη Σόφια.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία των Hochtief και Ελλάκτωρ πρόσφεραν το ποσό των 240.614.029 λέβα συν 9.828.899 λέβα για τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ η νικήτρια κοινοπραξία έδωσε το ποσό των 208.808.700 λέβα, συν 9.427.499 λέβα για τη συντήρηση. Στο διεθνή διαγωνισμό είχαν μετάσχει επίσης κι άλλες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Βουλγαρίας, όπως οι Glavbolgarstroi, Balkanstroi, Valmex και Holding Roads.

ZENITH