Skip to main content

Οχτώ συμφωνίες ενέργειας έκλεισε η Βενεζουέλα

Στη δεύτερη Σύνοδο Νοτίου Αμερικής- Αφρικής που οργανώθηκε στη νήσο Μαργαρίτα.
Σε οκτώ συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας προχώρησε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο της δεύτερης Συνόδου Νοτίου Αμερικής- Αφρικής (ASA) που έλαβε χώρα στη νήσο Μαργαρίτα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενεργείας και Πετρελαίου, Ραφαέλ Ραμίρες.

Η κυριότερη συμφωνία υπεγράφη με τη Νότιο Αφρική και την πετρελαϊκή εταιρία Petrosa και αφορά την κοινή εκμετάλλευση έτοιμων κοιτασμάτων πετρελαίου, καθώς και την ανάπτυξη τεχνολογίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ακόμη, συνεργασία διετελέστηκε και με την Μαυριτανία, για το έργο διύλισης και τις προοπτικές παραγωγής πετρελαίου.

Ο κ. Ραμίρες επισήμανε πως η Βενεζουέλα, η οποία είναι ο πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής, υπέγραψε συμφωνίες και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως είναι τα ορυχεία, οι επιστήμες, η τεχνολογία, τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα. Οι υπόλοιπες αφρικανικές χώρες με τις οποίες έγιναν οι κυριότερες συνεργασίες είναι ο Νίγηρας,  το Σουδάν, η Ναμίμπια, το Μάλι και το Πράσινο Ακρωτήριο.

Στην τελική διακήρυξή τους, οι χώρες της ASA καλούν σε ανάπτυξη «της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών» και στη «δημιουργία συνθηκών» για την αύξηση του αριθμού των κοινών αφρικανο-νοτιοαμερικανικών επιχειρήσεων προκειμένου «να ενισχυθούν οι επενδύσεις και το εμπόριο στον νότο».

Α.Μ

ZENITH