Skip to main content

Π. Γεννηματάς: Η κυβέρνηση άνοιξε το κουτί της Πανδώρας

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΕπ, Παναγιώτης Γεννηματάς, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με τις παρακινήσεις της για συγχωνεύσεις και εξαγορές στο τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας».
Στο τούνελ της ύφεσης για τουλάχιστον μία τριετία, ακόμη, «βλέπει» την ελληνική οικονομία ο Παναγιώτης Γεννηματάς, καθώς θεωρεί ότι το θέμα της ανάπτυξης είναι μεσομακροπρόθεσμος στόχος, τον οποίο δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε αυτή τη στιγμή.

Ο επίτιμος αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί, αντικειμενικά, να έχει στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως με τις παρακινήσεις της για συγχωνεύσεις και εξαγορές ουσιαστικά άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». Όσον αφορά στα περίφημα stress tests, αναφέρει ότι δεν είναι παρά μια «φαρσοκομωδία», αναγκαία, ωστόσο, για την εκπόνηση ενός συνολικού σεναρίου στήριξης, αλλά και κοστολόγησης των τραπεζών, από πλευράς των εποπτικών αρχών.

Συχνά – πυκνά με αιρετικές απόψεις, τις οποίες κατάθεσε και στο «Ράδιο ΔΕΘ» Θεσσαλονίκης, ο κ. Γεννηματάς τόνισε πως οι μέρες που περνά η χώρα είναι περίοδος προσγείωσης με αλεξίπτωτο και υποστήριξε πως ήδη έχουμε μια χρεοκοπημένη οικονομία υπό αναγκαστική διαχείριση. «Προσπαθούμε να πέσουμε στα μαλακά. Οι πιστωτές μας προσπαθούν να μας κρατήσουν σε μια τροχιά ελεγχόμενης χρεοκοπίας εδώ και μήνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ζητούμενο είναι πώς θα βγούμε από αυτό το τούνελ. «Οι εταίροι και οι σύμβουλοί μας δεν μπορούν από μόνοι να μας βγάλουν. Πρέπει να αυτενεργήσουμε και το κομμάτι της αυτενέργειας πάσχει», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αποκλείοντας μάλιστα, ενδεχόμενο επιστροφής του ΑΕΠ σε τροχιά ανάπτυξης πριν παρέλθει μια τριετία.

Στο σημείο αυτό, χαρακτήρισε ισχυρό τον κίνδυνο, τελικώς, οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού στο τέλος να μην πιάσουν τόπο, αν και επί του παρόντος, όπως είπε, «ήταν αυτονόητο να υποχωρήσει το έλλειμμα μετά από τέτοια λιτότητα». Για την ανάπτυξη έσπευσε να υπογραμμίσει πως «δεν είναι δυνατό να βαστάς δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη» και παρέπεμψε σε μεσομακροπρόθεσμο χρόνο για την επίτευξή της.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Γεννηματά, κρίσιμο διάστημα για την ελληνική οικονομία είναι ο προσεχής Οκτώβριος, όταν θα ανοίξει η εικόνα η οποία τώρα διανθίζεται με αισιόδοξες επιμέρους εκτιμήσεις. «Το report από το ΔΝΤ του Οκτωβρίου, το οποίο θα προσδιορίσει το κλείσιμο της χρήσης του 2010, θα είναι το αποφασιστικό», τόνισε και προέβλεψε ότι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο «θα παιχτεί όλο το παιχνίδι και περί την είσπραξη των εσόδων και των αποκλίσεων και του πραγματικού επιπέδου της ύφεσης».

Αναγκαία… φαρσοκομωδία

Κληθείς να σχολιάσει τη δοκιμασία αντοχής του τραπεζικού συστήματος, τα λεγόμενα stress tests, ο κ. Γεννηματάς έκανε λόγο για φαρσοκομωδία και αιτιολόγησε την άποψή του αυτή με το επιχείρημα ότι «περισσότερο stress από την πραγματική κατάσταση που βιώνει το τραπεζικό σύστημα δεν είναι δυνατό να φανταστεί κανείς».Υπό το πρίσμα αυτό παραδέχθηκε πως οι τυπικές δοκιμασίες προσομοίωσης παραμετρικών εντάσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να εκπονηθούν με κάποια ακρίβεια σενάρια περαιτέρω στήριξης του συστήματος. «Είναι μια αναγκαία φάση για την εκπόνηση ενός συνολικού σεναρίου στήριξης και κοστολόγησής του φυσικά, από πλευράς των εποπτικών αρχών», τόνισε και χαρακτήρισε δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Το θέμα, κατά τον ίδιο, είναι πώς μπορούν να γίνουν αυτές οι αυξήσεις κεφαλαίων. «Επειδή ακριβώς δεν είναι εύκολο να συζητήσει κανείς τώρα για τέτοιο θέμα, για αυτό συζητούνται οι στρατηγικές συγχώνευσης των προβλημάτων, οι οποίες έχουν τροφοδοτηθεί, κακώς και από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία με τη γνωστή επιπολαιότητα που τη διακρίνει ανοίγει θέματα ως μη οφείλει και στη συνέχεια δεν μπορεί να τα κλείσει», εξήγησε και αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησης γιατί «δεν είναι δυνατό να υπάρχει για ένα θέμα καθ’ αυτό αδιαχείριστο», υποστήριξε πως «άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας και δεν μπορούν να το μαζέψουν μετά».

Όσον αφορά στην πρόταση της Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ο επίτιμος αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ επεσήμανε ότι ήταν μια ευθύβολη πρόταση, που όμως δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση, διότι είναι πολύ δύσκολη η αποδοχή της. «Δεν είναι θέμα το τίμημα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δείξει προτιμησιακή ανταπόκριση η κυβέρνηση, όταν η μόνη νύφη που έχει το τραπεζικό σύστημα είναι το ταχυδρομικό ταμιευτήριο και όλοι εποφθαλμιούν τη ρευστότητά του και απλώς προστίθεται στην εικόνα κι η Αγροτική για να κάνει αντιστάθμιση του οφέλους», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι ολόκληρο και η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενθαρρύνει αποσπασματικές και προτιμησιακές κινητικότητες εις βάρος των υπολοίπων».

Υποστήριξε, ακόμη, πως είναι ανησυχητικό ότι δεν έχει εκδηλωθεί έως τώρα κάποια διάθεση να μπουν στο παιχνίδι και οι ξένες τράπεζες, ενώ στο επιχείρημα περί απειλής αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος μίλησε για θεωρία της ελληνικής επαρχίας. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ήδη αφελληνισμένο. Το 75% των κεφαλαίων του, μέσω της αγοράς ελέγχεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι σωστές και αξιόπιστες τραπεζικές υπηρεσίες. Δεν τον ενδιαφέρει η ταυτότητα του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξαπέλυσε οξεία κριτική και στα σχέδια περί της δημιουργίας ενός κρατικού πυλώνα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. «Να μιλάμε για κρατικό πυλώνα που θα στηρίζεται σε ένα χρεοκοπημένο κράτος το οποίο απέτυχε παταγωδώς και θέλει να επιβεβαιώσει αυτή την αποτυχία του με μια καινούρια δομή στο κενό; Αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου». Στο αντεπιχείρημα, δε, ότι μια τέτοια δομή μπορεί να έχει το ρόλο αντίβαρου έναντι των ιδιωτικών τραπεζών, ο κ. Γεννηματάς τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε αντίβαρα. Χρειαζόμαστε σωστό τραπεζικό τομέα με σωστή εποπτεία. Αυτοί οι αναχρονιστικοί κρατικισμοί για την τιμή των σκουριασμένων όπλων θα μας καταστρέψουν ολοκληρωτικά σε αυτό τον τόπο». Αναφορικά με την προοπτική εξυγίανσης του ΟΣΕ, τέλος, ο κ. Γεννηματάς ήταν κάθετος: «Δεν υπάρχει εξυγίανση του ΟΣΕ. Ή τον κόβεις στο 20% ή πληρώνεις φέσια και στα επόμενα χρόνια. Αυτά τα κωμικά περί εξυγίανσης των ασθενών με καθολικό καρκίνο, είναι θεωρίες της κομπογιαννίτικης ιατρικής οι οποίες μας φέρανε μέχρι εδώ».

ZENITH