Skip to main content

Παγκόσμιο κέντρο κρασιού το Χονγκ Κονγκ

Η κατάργηση των εμπορικών δασμών έχει καταστήσει το Χονγκ Κονγκ πόλο έλξης των μεγαλύτερων οίκων δημοπρασιών κρασιού.
Σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα κρασιού έχει εξελιχθεί το Χονγκ Κονγκ, μετά την κατάργηση των εμπορικών δασμών, όπως δημοσιεύει η κινεζική εφημερίδα «China Daily».

Εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που έχει επηρεάσει αρνητικά τις δυτικές αγορές, πολλοί οίκοι δημοπρασιών παγκοσμίως, όπως οι «Σόθμπις» και «Κρίστις», έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ασιατική αγορά.

Χαρακτηριστικά, σε δημοπρασία του οίκου «Sotheby΄s» στο Χονγκ Κονγκ, οι πωλήσεις κρασιών από την κάβα δύο ανώνυμων Αμερικανών συλλεκτών, απέφερε συνολικά κέρδη που άγγιξαν τα 8 εκατ. δολ., 28% παραπάνω από την αρχική εκτιμητέα τιμή πώλησης, και με το 99% των αγοραστών να είναι ασιατικής καταγωγής.

Πιο ακριβά πωλήθηκε, στη δημοπρασία αυτή, ένα εξάλιτρο «Chateau Petrus» του 1982, που έφτασε τις 93 χιλ. δολ., τιμή ρεκόρ για «Chateau Petrus» της συγκεκριμένης σοδειάς.

«Οι αγορές της Αμερικής είναι ακόμη πολύ συγκρατημένες, ενώ αντίστοιχα η αναπτυσσόμενη αγορά κρασιού του Χονγκ Κονγκ δείχνει πολύ ενθαρρυντικά σημάδια», παρατήρησε το στέλεχος του οίκου «Christie΄s» Ντέιβιντ Έλσγουντ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 61% των πωλήσεων κρασιού του οίκου «Christie΄s» την άνοιξη του 2009 σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ, πραγματοποιήθηκε από ασιάτες αγοραστές, ενώ το ίδιο ποσοστό πριν τέσσερα χρόνια ήταν μόλις 7%. Μάλιστα, από το φθινόπωρο του 2008 έως την άνοιξη του 2009, τα στοιχεία του τμήματος οίνου του οίκου «Κρίστις» δείχνουν αύξηση των πελατών του από την Κίνα κατά 200%.

Παρόλα αυτά, ο κ. Έλσγουντ επισημαίνει τον «κίνδυνο υπερθέρμανσης» της ασιατικής αγοράς κρασιού, «ειδικά μετά τους τελευταίους 18 μήνες υπερδραστηριότητας της αγοράς, αλλά και περιπτώσεων πληθωριστικών τιμών για ακριβά κρασιά που δημοπρατήθηκαν σε φανατικούς ασιάτες αγοραστές, και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποκτηθεί σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε δυτικές αγορές».

ZENITH