Skip to main content

Παγκοσμιοποιημένες οι ελληνικές μεταλλευτικές εταιρείες

Ιδιαίτερα θετική πορεία στη διεθνή αγορά, με βάση τον έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα τους, καταγράφουν ελληνικές μεταλλευτικές εταιρίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου τους.
Ιδιαίτερα θετική πορεία στη διεθνή αγορά καταγράφουν ελληνικές μεταλλευτικές εταιρίες, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
Σημαντικές εταιρείες του κλάδου με βάση τη διεθνή τους εμπειρία και τον έντονο εξαγωγικό τους χαρακτήρα έχουν αναπτύξει δραστηριότητες εξορυκτικές και παραγωγικές εκτός Ελλάδος, παράγοντας καθετοποιημένα προϊόντα που προωθούνται με καλύτερους όρους στην εγγύτερη αλλά και ευρύτερη διεθνή αγορά.
Ο Συνδέσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων αναφέρει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  των εταιριών   S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.,  ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε., ΤΙΤΑΝ, ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΑΕΒΕ, που κατέχουν ηγετική θέση στην ελληνική και ευρωπαική αγορά:

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.

H S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. αποτελεί σήμερα ένα διεθνή Όμιλο Εταιριών, με εκτεταμένη παρουσία και δραστηριότητα και με ηγετικές θέσεις στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες των βιομηχανικών ορυκτών, παράγει σειρά διαφοροποιημένων και εξειδικευμένων προϊόντων για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών (όπως χυτήρια, χαλυβουργία, κατασκευές και δομικά υλικά, μεταλλουργία, γεωργία), λειτουργώντας υπεύθυνα και σεβόμενη τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σήμερα ο Όμιλος S&B διαθέτει πάνω από 100 ορυχεία, εγκαταστάσεις, κέντρα επεξεργασίας και κέντρα διανομής, σε περισσότερες από 20 χώρες, σε 5 ηπείρους και πραγματοποιεί πωλήσεις σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 90% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από χώρες εκτός Ελλάδος.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε.

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε.»  αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη επιχείρηση σε πωλήσεις καυστικής μαγνησίας παγκόσμια. Συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά της εκτός Ελλάδος, υλοποιώντας τους στόχους της στον παραγωγικό και εμπορικό τομέα, επεκτείνοντας τις σχέσεις της με επιλεγμένους πελάτες τους οποίους υποστηρίζει με εξειδικευμένα τελικά προϊόντα μαγνησίας.
Η πορεία των θυγατρικών - συμμετοχών που διατηρεί η εταιρεία στο εξωτερικό παρουσιάστηκε μικτή.
Συγκεκριμένα, η Ισπανική Magnesitas Navarras S.A, που αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγό μαγνησίας στη χώρα αυτή, παρουσίασε μείωση των πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος με σημαντική αλλά μικρότερη κερδοφορία
Αντιθέτως η θυγατρική που διατηρεί η εταιρία στην Τουρκία, Akdeniz Mineral Kaynaklari A.S. παρά τις μειωμένες πωλήσεις, παρουσίασε σημαντική αύξηση των κερδών. Τέλος, η Ολλανδική Van Mannekus & Co που αποτελεί τον εμπορικό βραχίονα της «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» σημείωσε ελαφρά μείωση των πωλήσεων αλλά και κάμψη των κερδών.  Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και διανομή μαγνησιακών προϊόντων και άλλων βιομηχανικών ορυκτών στις βιομηχανίες αγροτροφών, λιπασμάτων, χαρτοποιίας, κατασκευών καθώς και σε πολλούς άλλους βιομηχανικούς τομείς.

ΟΜΙΛΟΣ ΤΙΤΑΝ

Ο ΄Ομιλος ΤΙΤΑΝ είναι ένας ανεξάρτητος παραγωγός τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών με πάνω από 100 χρόνια βιομηχανικής εμπειρίας. ΄Εχοντας έδρα την Ελλάδα, διαθέτει 13 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 8 χώρες, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία και την Τουρκία.
Ως πλέον σημαντικά στρατηγικά βήματα του 2009 αναφέρουμε την ολοκλήρωση της κατασκευής νέα γραμμής παραγωγής τσιμέντου στην Αλβανία κοντά στα Τίρανα, με σχεδόν πλήρη κάλυψη των αναγκών του εργοστασίου σε πρώτες ύλες από δικά του λατομεία που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και τη νέα γραμμή παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιο του Beni Suef  της Αιγύπτου (νότια του Καΐρου). Με τις δύο αυτές επενδύσεις ο όμιλος αύξησε την ετήσια παραγωγική του δυναμικότητα στο τσιμέντο κατά περίπου 3 εκ. τον.
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη νέων λατομείων αδρανών υλικών, στα πλαίσια της στρατηγικής για την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων τους, στις χώρες του εξωτερικού κατά τα πρότυπα της Ελλάδος. ΄Ηδη από την προηγούμενη δεκαετία έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές εξαγορές λατομείων αδρανών στις ΗΠΑ.

ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

Η εταιρία δραστηριοποιείται εξορυκτικά στη Φιλανδία και τη Βουλγαρία. Στη Φιλανδία η εταιρία συμμετέχει κατά πλειοψηφία στη λατομική επιχείρηση Granicon OY η οποία εκμεταλλεύεται λατομεία γρανίτη Garmen Red, Balmoral και Baltic Brown, ενώ στη Βουλγαρία έχει συστήσει θυγατρική εταιρία την Dionyssomarble Bulgaria που εκμεταλλεύεται μάρμαρο στην περιοχή Vratsa.
Η επιχείρηση εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής της στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην αγορά της Κίνας, προωθώντας κυρίως τους γρανίτες των λατομείων που έχει στη Φιλανδία και τα λευκά μάρμαρα των λατομείων που έχει στη Β. Ελλάδα και στην Αττική.

ZENITH